Lumbalji yakınması olan bireylerde kayropraktik tedavi ve fizik tedavi uygulamalarının karşılaştırılması
Comparison of chiropractic treatment and physical therapy practices in individuals with lumbalgia complaints
  1. Tez No: 908223
  2. Yazar: BERİTAN NAZLICAN KIRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜHEYL POÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kayropraktik, lumbalji, lumbal vertebra, ağrı, laseque, Chiropractic, lombalgia, lombar vertebrae, pain, laseque
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı, lumbalji tanılı bireylere uygulanan kayropraktik tedavi ve fizik tedavi uygulamalarının uygulama öncesi ve sonrası, bireylerin ağrı düzeylerinin ve Laseque Testi derecelerinde meydana gelen değişikliklerin kıyaslanarak, her iki tedavi yönteminin etkinliğinin araştırılmasıdır. Bunun için çalışmaya dahil olma kriterlerini karşılayan ve gönüllü olarak katılan, 18-65 yaş arasında 12 erkek ve 12 kadın hastadan oluşan toplam 24 lumbalji yakınması olan birey, kayropraktik grubu ve fizik tedavi grubu altında toplanarak çalışma grubu oluşturulmuştur. Öncelikle bu alanda yapılan literatür çalışmaları incelenip hastaların tedavi öncesiVAS ve Laseque Testi dereceleri ölçülmüştür. Katılımcılardan yaş, cinsiyet, ağrı düzeyi gibi bilgiler toplanmıştır. Katılımcıların ağrı düzeylerini değerlendirmek için Visual Analog Skala (VAS) kullanılmıştır. Katılımcıların düz bacak kaldırma derecelerini ölçmek için Laseque Testi yapılıp gonyometre ile ölçüm yapılmıştır. Kayropraktik grubu altında toplanan katılımcılara haftada 1 kez olmak üzere 4 hafta boyunca Diversified Teknik ile lumbal bölgeye yüksek hız düşük amplitüdlü (HVLA) manipülasyonlar uygulanmıştır. Fizik tedavi grubundaki hastalara ise haftada 1 kez olmak üzere 4 hafta boyunca fizik tedavi uygulamaları yapılmıştır. Hastaların her hafta Laseque Testi ve VAS ile değerlendirmeleri yapılmıştır. Uygulanan tedavi sonucuna göre, lumbaljili bireylerde VAS skorları kayropraktik grubunda ön ölçümde (6.16±1.47), son ölçümde (1.03±1.24), fizik tedavi grubunda ise ön ölçümde (6.10±1.20), son ölçümde (2.00±1.49) olduğu gözlemlenmiştir. Buna göre, katılımcıların VAS son ölçüm skorlarının kayropraktik ve fizik tedavi grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gösterdiği gözlemlenmiştir (p0.05).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare of the pain levels and change of the Laseque test angles to whom, diagnosed as lombalgia by chiropractic and physical therapy before and after the treatment and their effectiveness, respectively. The study group has divided into 2, chiropractic and physique treatment with 24 patient, 12 female and 12 male, between 18-65 years old diagnosed as lombalgia. First of all, the literature has investigated, VAS and Laseque angles before the treatment has evaluated. Age, sex, level of pain data has collected from the participants. Visual analog scale(VAS) has used to evaluate the level of pain. Laseque test has selected to evaluate the straight leg raise (SLR) by using goniometry. High voltage low amplitude (HVLA) manipulations has applied using Diversified technique for a month, once a week to whom of the chiropractic group. Physique therapy has applied for a month, once a week to whom of the physique treatment patients. Laseque and VAS score has collected every week. As a result, VAS scores of the chiropractic group are (6.16±1.47), pretreatment measurement; (1.03±1.24), posttreatment measurement, respectively. And for the physique therapy group (6.10±1.20), pretreatment measurement, (2.00±1.49), posttreatment measurement, respectively. According to this, change in the VAS scores were found to be statistically significant, for the chiropractic and physique therapy groups, both. (p0.05).