Kuantum mekaniğindeki öncüllerin Popper'ın bilim felsefesi bağlamında incelenmesi
An examination of the premises of quantum mechanics in the context of Popper's philosophy of science
- Tez No: 908479
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL KARADAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kuantum mekaniği, Bilim, Yanlışlama, Bilim felsefesi, Quantum Mechanics, Science, Falsification, Philosophy of Science
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmamızda kuantum mekaniğinin öncüllerinin ve temellerinin Popper'ın bilim felsefesi üzerinden bir incelemesini yapmaya çalıştık. Çalışmamızın ilk kısmında kuantum mekaniğindeki temel deneyleri detaylı olarak açıklamaya çalıştık. İkinci kısımda ise Popper üzerinden ilerledik ve onun bilim felsefesi bağlamında bir kuantum mekaniği felsefesi yapmaya çalıştık. Çalışmamızın üçüncü ve son kısmında ise ilk iki başlıkta Popper üzerinden bir karşılaştırmalı kuantum mekaniği felsefesi yapmaya çalıştık ve kalan son iki kısımda ise kuantum mekaniğinin temellerini Lakatos ve Kuhn üzerinden incelemeye çalıştık. Çalışmamızda özellikle de karşılaştırma temelli bir yöntem kullandık. Popper'ı temel alarak onun düşüncelerini hem bilim felsefesindeki birkaç isim ve düşünce üzerinden hem de kuantum mekaniğindeki birkaç isim ve deney üzerinden karşılaştırmaya gayret ettik. Bu çalışmamızda kuantum mekaniğinin içeriğinin, özellikle de bilim felsefesi bağlamında incelemesini yapmayı amaçladık. Ayrıca kuantum mekaniğinin temel problemlerini ele aldık ve bu mekaniğin yöntemlerini açıklamaya çalıştık. Bilim felsefesi bağlamında bilimin sınırlarını ele almaya çalıştık. Bu sınırları hem kuantum mekaniği hem de klasik mekanik bağlamında açıklamaya çalıştık. Ayrıca çalışmamızda kuantum mekaniğinin deneysel temellerini incelerken bu temellerin felsefi arka planlarını da incelemeye gayret gösterdik. Kuantum mekaniği, deterministik bir yapıda olmadığı için felsefi incelemeye açık bir yapıdadır. Dolayısıyla bu mekanik, yorumlamaya da oldukça açık bir mekanik alanıdır. Biz de bu çalışmamızda bu yorumlama eylemine girdik ve kuantum mekaniğini bu bağlamda incelemeyi amaçladık.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to examine the premises and foundations of quantum mechanics through the lens of Popper's philosophy of science. In the first part of our study, we endeavored to explain the fundamental experiments in quantum mechanics in detail. In the second part, we proceeded with an analysis based on Popper, attempting to develop a philosophy of quantum mechanics within the context of his philosophy of science. In the third and final part of our study, we sought to construct a comparative philosophy of quantum mechanics, again through the perspective of Popper. In the remaining sections, we tried to examine the foundations of quantum mechanics through the views of Lakatos and Kuhn. Our study primarily employed a comparative method. We focused on Popper's ideas, striving to compare them with those of several other figures and thoughts in the philosophy of science, as well as with key figures and experiments in quantum mechanics. The primary objective of this study was to analyze the content of quantum mechanics, particularly within the context of the philosophy of science. We also addressed the fundamental problems of quantum mechanics and attempted to elucidate its methods. Within the context of the philosophy of science, we sought to explore the boundaries of science, explaining these boundaries in both quantum and classical mechanics contexts. Furthermore, while examining the experimental foundations of quantum mechanics, we made a concerted effort to explore the philosophical backgrounds of these foundations. Since quantum mechanics is not deterministic, it is open to intellectual scrutiny. Therefore, this field is also highly amenable to interpretation. In this study, we engaged in this interpretive endeavor and aimed to examine quantum mechanics from this perspective.