Perceptions of smart board integration in EFL classrooms: A teaching and learning perspective
Yabancı dil olarak İngilizce sınıflarına akıllı tahta entegrasyonunun algısı: Öğretim ve öğretim perspektifi
- Tez No: 908561
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELHAM ZARFSAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Tahtalar, Yabancı Dil Olarak İngilizce (EFL), Biliş, Öğrenci Motivasyonu, Sınıf Teknoloji Entegrasyonu, Etkileşimli Öğrenme, Smart Boards, English As A Foreign Language (EFL), Cognition, Student Motivation, Classroom Technology Integration, Interactive Learning
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Araştırmanın amacı, öğrencilerin ve öğretmenlerin akıllı tahtaların İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği (EFL) sınıflara entegrasyonu konusundaki algılarını incelemek, bu teknolojilerin motivasyon, katılım ve öğrenme deneyimlerini nasıl etkilediğine odaklanmaktır. Dünyada teknolojinin eğitimdeki faydaları genel olarak kabul edilse de, bu bölgedeki EFL öğrencileri üzerindeki akıllı tahtaların spesifik etkileri yeterince incelenmemiştir. Çalışma, nicel anket verileri ve nitel mülakatları bir araya getiren karma yöntemli bir araştırma tasarımı kullanmaktadır. Çalışmanın katılımcıları, Duhok İngiliz Uluslararası Okulu'ndan 100 öğrenci ve 20 öğretmeni den oluşmaktadır. Veriler, öğrenme süreci, motivasyon, sınıf atmosferi ve öğretim uygulamalarına odaklanan doğrulanmış anketler aracılığıyla toplanmıştır. Tanımlayıcı istatistikler gibi istatistiksel analizler, öğrencilerin genel olarak akıllı tahtaları katılımlarını ve motivasyonlarını artıran bir araç olarak algıladıklarını, ancak bazı öğrencilerin nötr veya karışık duygular ifade ettiklerini ortaya koymuştur. Öğretmenler ise akıllı tahtaların sınıfta en verimli şekilde kullanılabilmesi için daha fazla eğitim ve teknik desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtmiştir. Nitel bulgular, bu teknolojinin sınıfa entegrasyonunda hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin yaşadığı daha derin deneyimleri ve zorlukları keşfederek bu içgörüleri zenginleştirmiştir. Bu çalışma, hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin EFL eğitiminde akıllı tahtaların entegrasyonu konusundaki algılarına dair yerel içgörüler sunarak mevcut literatüre katkıda bulunmakta ve algılanan faydalar ile zorlukları vurgulamakta, böylece eğitimcilere ve politika yapıcılara teknoloji kullanımının dil öğrenimini geliştirmedeki etkisi hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Bulgular, akıllı tahtaların daha etkileşimli ve katılımcı bir öğrenme ortamı yaratma potansiyeline sahip olduğunu, öğrencilerin katılımını artırarak yenilikçi öğretim uygulamalarını destekleyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to investigate how educators and students in Duhok, Iraq, perceive the use of smart boards in EFL classes and how these tools affect student motivation, engagement, and learning outcomes. Although the advantages of technology in education are well acknowledged, little research has been done on how specifically smart boards affect EFL students in this area. The study combines qualitative interviews with quantitative survey data using a mixed-methods research methodology. Twenty instructors and one hundred Duhok British International School students participated in the quantitative component. Validated questionnaires were used to gather data on teaching methods, classroom environment, motivation, and the learning process. Although some students indicated indifferent or mixed views, statistical study, including descriptive statistics, revealed that students generally perceive smart boards as positive for improving their motivation and engagement. Teachers felt that additional training and technical support were necessary to maximize the usage of smart boards in the classroom. The qualitative findings further enhanced these insights by examining the more in-depth experiences and difficulties that teachers and students had while incorporating this technology into the classroom. By providing localized insights into teachers' and students' perceptions of the integration of smart boards in EFL education—highlighting both perceived benefits and challenges—this study adds to the body of literature by illuminating how educators and policymakers perceive the use of technology to improve language learning. According to the research, smart boards have the ability to boost student engagement and encourage creative teaching methods by establishing a more dynamic and engaging learning environment.