Service public improvement in Gabon
Gabon'da kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi
  1. Tez No: 908563
  2. Yazar: CLAUDIA LUCIA NFOULA ENGUIE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAFIJUR RAHMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Hizmeti, Kamu Yönetimi, Gabon, İdari Reform, Modernizasyon, Dijitalleşme, Public Service, Public Administration, Gabon, Administrative Reform, Modernisation, Digitalisation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kamu yönetiminin modernizasyonunun bir öncelik haline geldiği küresel bağlamda, kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi Devletler ve özellikle Gabon gibi gelişmekte olan ülkeler için çok önemli bir konudur. Bu çalışma, kamu yönetiminin geliştirilmesi ve yenilenmesi mekanizmalarına odaklanarak Gabon kamu hizmetinin bağımsızlıktan bu yana geçirdiği evrime ilişkin değişiklikleri ve zorlukları incelemektedir. Temel amaç, Gabon'da kamu hizmetinin etkinliğinin önündeki tarihsel değişimleri, son yenilikleri ve kalıcı engelleri analiz etmektir. Kullanılan yöntem, tarihsel belgeler analizi, idari reformların karşılaştırmalı incelenmesi ve kamu hizmetlerinin performansının nicel analizini birleştiren çok disiplinli bir yaklaşımı bir araya getirmektedir. Bu araştırmayı yapılandıran bölümler, kamu hizmetlerinin iyileştirilmesinin teorik temellerini, bağımsızlıktan bu yana Gabon'da kamu yönetiminin tarihsel gelişimini, dijital geçişe odaklanan idari modernizasyon için çağdaş girişimleri, daha spesifik olarak Gabon'daki kamu hizmetlerinin bir hizmet iyileştirme aracı olarak dijitalleşmesini ve yapısal ve konjonktürel faktörlerin tanımlanmasını ele almaktadır. Bulgular, Gabon'un idaresini modernize etme yönündeki kayda değer çabalarının altını çizmekle birlikte yolsuzluk, bütçe kısıtlamaları ve kamu görevlilerinin eğitiminin güçlendirilmesi ihtiyacı gibi süregelen sorunların da altını çizmektedir. Bu çalışma, Gabon kamu hizmetinin dönüşüm dinamiklerinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmakta ve sürekli iyileştirilmesi için stratejik perspektifler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In a global context where the modernisation of public administrations has become a priority, the improvement of public services is a crucial issue for States, and in particular for developing countries such as Gabon. This study examines the changes and challenges associated with the evolution of the Gabonese public service since independence, focusing on the mechanisms of development and renovation of the public administration. The main objective is to analyse historical changes, recent innovations and persistent obstacles to the effectiveness of the public service in Gabon. The methodology used combines a multidisciplinary approach, combining historical documentary analysis, comparative study of administrative reforms and quantitative analysis of the performance of public services. The chapters that structure this research deal with the theoretical foundations of public service improvement, the historical evolution of public management in Gabon since independence, contemporary initiatives for administrative modernisation with a focus on the digital transition, more specifically the digitalisation of public services in Gabon as a means of improving services, and the identification of structural and cyclical factors. The findings underline Gabon's considerable efforts to modernise its administration, but also highlight persistent problems such as corruption, budgetary constraints and the need to strengthen the training of civil servants. This study contributes to a deeper understanding of the dynamics of the transformation of the Gabonese public service, and offers strategic perspectives for its continuous improvement.