Kırılgan gruplar ile çalışan okul psikolojik danışmanlarının mesleki doyum düzeylerinin incelenmesi
Investigating job satisfaction levels of school counselors working with vulnerable groups
  1. Tez No: 908752
  2. Yazar: HAZAL TURUNÇ BAŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK YELDA KAĞNICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kırılgan Gruplar, Merhamet Yorgunluğu, Mesleki Doyum Sosyal Adalet, Compassion Fatigue, Professional Satisfaction, Social Justice, Vulnerable Groups
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmanın amacı merhamet yorgunluğu ve sosyal adalet tutumunun kırılgan gruplarla çalışan okul psikolojik danışmanlarının mesleki doyum düzeylerini ne ölçüde yordadığını incelemektir. Çalışmaya Diyarbakır ilinin Bağlar, Yenişehir, Sur ve Kayapınar merkez ilçelerindeki devlet okullarında çalışan 200 okul psikolojik danışmanı katılmıştır. Çalışmada“Kişisel Bilgi Formu”,“Mesleki Doyum Ölçeği”,“Çalışanlar için Yaşam Kalitesi Ölçeği”ve“Sosyal Adalet Tutumu Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışma bitiminde ulaşılan veriler SPSS 22 paket programı kullanılırak çoklu doğrusal regresyon analizi teknikleri ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre sosyal adalet tutumu ve merhamet yorgunluğu bağımsız değişkenleri birlikte kırılgan gruplarla çalışan okul psikolojik danışmanlarının mesleki doyum düzeylerininin %64'ünü açıklamaktadır. Merhamet yorgunluğunun alt boyutları olan mesleki tatmin ve tükenmişlik alt boyutlarının mesleki doyum düzeyini anlamlı bir şekilde yordadığı, ancak eş duyum yorgunluğunun yordamadığı ve sosyal adalet tutumunun alt boyutları olan sosyal adalete yönelik tutum, öznel normlar, algılanan davranışsal kontrol ve davranış sergileme eğiliminin mesleki doyum düzeyini yordamadığı görülmüştür. Çalışma sonucunda ulaşılan sonuçlar alanyazın çerçevesinde tartışılmış, yorumlanmış ve ulaşılan sonuçlara tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the professional satisfaction levels of school counselors working with vulnerable groups according to their compassion fatigue and social justice attitudes. 200 school psychological counselors working in public schools in Diyarbakır province participated in the research. The research utilized the“Personal Information Form”,“Job Satisfaction Scale”, Quality of Life Scale for Employees“ and ”Social Justice Attitude Scale" to survey 200 school counselor. The data was analyzed using multiple linear regression analysis techniques using the SPSS 22 package program. According to the analysis results, it was seen that the sub-dimensions of social justice attitude, which are attitude towards social justice, subjective norms, perceived behavioral control and tendency to exhibit behavior, did not predict the level of job satisfaction, the sub-dimensions of compassion fatigue, which are job satisfaction and burnout, significantly predicted the level of job satisfaction, but empathy fatigue did not. The results obtained from the study were discussed and interpreted within the scope of the literature and suggestions were made for the results reached.