Rear underrun protection design and nonlinear analysis study in compliance with ECE R 58.03 regulation
ECE R 58.03 yönetmeliğine uygun arka alt koruma tasarımı ve doğrusal olmayan analiz çalışması
- Tez No: 908753
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BÖĞREKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yarı römork, Arkadan taşıt altına girişe karşı koruma tertibatı, Doğrusal olmayan analiz, ECE R 58.03, Tampon, Semi trailer, Rear underrun protection device (RUPD), Nonlinear analysis, ECE R 58.03, Bumper
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Tampon tasarımı için gerekli olan malzeme, işçilik ve test maliyetini en aza düşürerek, üretim iş gücü ve zamanı göz önüne alarak, en iyi tasarımı ortaya koymak ve testlerden tek seferde başarılı bir şekilde geçecek, ECE R58.03 regülasyonuna uygun tasarımı, nonlinear analiz çalışması ile doğrulamaktır. Araştırma, aluminyum çekme profilden üretilen tampon malzemesi ile tampon şase bağlantı destek ayaklarının çelikten olan, araç şasine civatalı montaj olan tasarımın, Ansys programı ile doğrusal olmayan analiz yöntemine göre doğrulaması yapılmıştır. Araştırmada ECE R 58.03 regülasyonunda belirtilen kuvvet değerlerinde, doğrusal olmayan analiz yöntemi ile tampona yükler uygulanarak, aluminyum malzemeden olan tamponun akma mukavemetin çelik malzemelere göre düşük olmasına rağmen iyi sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmada aluminyum malzemeden üretilen tamponun, doğru bir tasarımla ECE R 58.03 regülasyonuna göre uygun test şartlarında başarılı sonuçlar verdiği ve yarı römork araçlarda güvenle kullanabileceğimiz sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
By minimizing the material, labor and testing costs required for the bumper design, considering the production labor force and time, and to verify the design in accordance with the ECE R58.03 regulation with nonlinear analysis study, which will successfully pass the tests at once. In the research, the design of the bumper material produced from aluminum extruded profile and the steel of the bumper chassis connection support legs, bolted to the vehicle chassis, was verified using the Ansys program according to the non-linear analysis method. In the study, good results were obtained by applying loads to the bumper with nonlinear analysis method at the force values specified in the ECE R 58.03 regulation, although the yield strength of the bumper made of aluminum material is lower than that of steel materials. In this study, it was concluded that the bumper made of aluminum material, with a correct design, gives successful results under appropriate test conditions according to ECE R 58.03 regulation and can be used safely in semi-trailer vehicles.