Metabolik sendromlu hastalarda trigliserit glukoz indeksi ve inflamatuar parametreler arasındaki ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between triglyceride glucose index and inflammatory parameters in patients with metabolic syndrome
- Tez No: 908776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADEM ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: HOMA-IR, İnflamasyon, İnsülin Direnci, Metabolik sendrom, Trigliserit glukoz indeksi, HOMA-IR, Inflammation, Insulin Resistance, Metabolic syndrome, Triglyceride glucose index
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof.Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Metabolik sendromun ana başlatıcısı insülin direncidir ve metabolik sendromun subklinik inflamasyon ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Çalışmamızda insülin direncinin göstergesi olan trigliserit glukoz indeksi ile inflamasyonun göstergesi olan inflamatuar parametreler arasındaki ilişkiyi araştırmayı, dolayısıyla metabolik sendromun saptanmasında, takibinde, tedavinin değerlendirilmesinde kullanılabilirliklerini ve bu konuda bilgi edinmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız için Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim Ve Araştırma Hastanesi dahiliye polikliniğine 10 Ocak 2024 - 30 Aralık 2024 tarihleri arasında herhangi bir sebeple başvuran 18-65 yaşları arası, International Diabetes Foundation (Uluslararası Diyabet Federasyonu) kriterlerine göre metabolik sendrom tanısı olan hastalar prospektif olarak incelendi. Dahil edilen hastaların başvuru anında yaş, cinsiyet gibi demografik özellikleri, tıbbi hikayeleri, fizik muayene bulguları, antropometrik ölçümleri kayıt altına alındı. Hastaların laboratuvar tetkikleri incelendi. İnsülin Direncinin Homeostatik Modeli Değerlendirilmesi ve Trigliserit-glikoz indeksi hesaplandı. İnflamatuar parametreler ile aralarındaki ilişkileri araştırıldı. Elde edilen veriler ile istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 61'i (%40,7) erkek ve 89'u (%59,3) kadın olmak üzere 150 Metabolik Sendrom tanılı hasta dâhil edilmiştir. Çalışmadaki hastalarının yaşları 19 ile 65 yıl arasında farklılık göstermekte olup, ortalama 44,52±10,33 yıldır. Çalışmadaki HOMA-IR oranı 2,7 ve üstünde olan hasta grubuna göre trigliserit glukoz indeksi için çizilen ROC eğrisinde, eğri altında kalan alan 0,642 ve standart hatası 0,046'dır. ROC eğrisi altında kalan alan istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,004). Trigliserit glukoz indeksi için kesme değeri 9,17 olarak bulundu. Bu değerin sensitivitesi %51,1, spesifitesi ise %75'tir. Çalışmadaki hastalarda trigliserit glukoz indeksi ile lökosit, nötrofil, bazofil, eozinofil, lenfosit, monosit düzeyleri arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptandı (p0,05). Sonuç: Çalışmadaki hastalarda trigliserid glukoz indeksi ile glukoz, HBA1C, insülin, HOMA-IR, ALT, AST, total kolesterol ve trigliserid düzeyleri arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı HDL-Kolesterol düzeyleri arasında ise negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptadık. Çalışmamızdaki hastalar metabolik sendrom kriteri varlığı sayısına göre trigliserit glukoz indeksi değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. 5 Metabolik sendrom kriteri olan hastaların trigliserit glukoz indeksi en yüksek iken 3 Metabolik sendrom kriteri olan hastanın trigliserit glukoz indeksi en düşük saptandı. Çalışmamızda trigliserit glukoz indeksi ile C-reaktif protein düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı olmayan pozitif yönlü korelasyon saptandı. Trigliserit glukoz indeksi ile lökosit, nötrofil, bazofil, eozinofil, lenfosit, monosit düzeyleri arasında ise pozitif yönlü istatistiki olarak anlamlı korelasyon görüldü. Trigliserit glukoz indeksi, metabolik sendromu ve yol açtığı subklinik inflamasyonu öngören pratik bir parametre olabilirliği açısından umut vericidir. Trigliserit glukoz indeksi ile inflamatuar parametrelerin yapılacak daha kapsamlı çalışmalarla diğer skorlamaların yerine veya onlarla birlikte kullanılabileceğini öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The main initiator of metabolic syndrome is insulin resistance, and metabolic syndrome is known to be associated with subclinical inflammation. In our study, we aimed to investigate the relationship between triglyceride glucose index, which is an indicator of insulin resistance, and inflammatory parameters, which are indicators of inflammation, and therefore to obtain information about its usability in the detection, follow-up, and evaluation of treatment of metabolic syndrome. Materials and Methods: In our study, Patients aged 18-65, who were diagnosed with metabolic syndrome according to IDF criteria and who applied to the Internal Medicine outpatient clinic of Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hospital for any reason between 10 January 2024 and 30 December 2024, were prospectively examined. Demographic demographics such as age and gender at the time of admission of the included patients were examined. Characteristics, medical history and physical examination were recorded. Routine laboratory tests performed at the time of admission were examined. Homeostatic Model Evaluation of Insulin Resistance and Triglyceride-glucose index were calculated. Their relationships with inflammatory parameters were investigated. Statistical analyzes were performed with the data obtained. Results: 50 patients diagnosed with Metabolic Syndrome, 61 (40.7%) males and 89 (59.3%) females who met the research criteria, were included. The ages of the patients in the study ranged between 19 and 65 years, and the average age was 44.52±10.33 years. In the ROC curve drawn for the triglyceride glucose index according to the patient group in the study with a HOMA-IR ratio of 2.7 and above, the area under the curve is 0.642 and the standard error is 0.046. The area under the ROC curve was statistically significant (p=0.004). The cut-off value for triglyceride glucose index was found to be 9.17. The sensitivity of this value is 51.1% and the specificity is 75%. (Figure 1). A positive, statistically significant correlation was detected between the triglyceride glucose index and leukocyte, neutrophil, basophil, eosinophil, lymphocyte and monocyte levels in the patients in the study (p0.05). Conclusion: In the patients in the study, we found a positive statistically significant correlation between the triglyceride glucose index and glucose, HBA1C, insulin, HOMA-IR, ALT, AST, total cholesterol and triglyceride levels, and a negative statistically significant correlation between HDL-Cholesterol levels. When the triglyceride glucose index was evaluated according to the number of patients in our study who had metabolic syndrome criteria, a statistically significant difference was detected. While the triglyceride glucose index of patients with 5 metabolic syndrome criteria was found to be the highest, the triglyceride glucose index of patients with 3 metabolic syndrome criteria was found to be the lowest. In our study, a statistically non-significant positive correlation was detected between triglyceride glucose index and C-reactive protein levels. A statistically significant positive correlation was detected between the triglyceride glucose index and leukocyte, neutrophil, basophil, eosinophil, lymphocyte and monocyte levels. Triglyceride glucose index is promising in terms of being a practical parameter predicting metabolic syndrome and the subclinical inflammation it causes. We predict that triglyceride glucose index and inflammatory parameters can be used instead of or in conjunction with other scoring systems with more comprehensive studies.