Aktif olarak tenis oynayan bireylerin psikolojik farkındalıklarının psikolojik kırılganlık düzeyleri ile ilişkisi
The relationship between psychological awareness and psychological fragility levels of individuals actively playing tennis
  1. Tez No: 909141
  2. Yazar: İSMAİL ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE TÜREGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Tenis, Psikolojik farkındalık, Psikolojik kırılganlık, Ölçek, Tenis oynayan bireyler, Tennis, psychological crisis, psychological fragility, scale, individuals playing tennis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Dünya üzerinde spora olan ilginin her geçen gün artması ile birlikte tenise olan ilgide aynı oranda artmaktadır. Tenis oyuncularının performanslarını değerlendirmek için de oyuncuların fiziksel ve psikolojik karakterlerini göz önünde bulundurmak gerekir. Dolayısıyla oyuncular arasında fiziksel rekabetin olmasının yanında psikolojik rekabette üst seviyededir; bu sebeple tenis oynayan bireylerin psikolojik farkındalıkları ile psikolojik kırılganlık düzeylerinin belirlenmesi ve bu verilerin birbirleri ile olan ilişkisi tenis oyunu için büyük önem arz etmektedir. Öyle ki elde edilen veriler ve sonrasındaki pozitif çalışmaların oyuncular üzerinde etkili olması ön görülmektedir. Çalışma grubunu, Türkiye genelinde tenis oynayan 18-60 yaş arası 408 birey oluşturmaktadır. Araştırma verilerini toplamak için kullanılan araçlar kişisel Bilgi Formu, Cardaciotto vd. (2008)' in geliştirdiği Philadelphia Farkındalık Ölçeği, Sinclair ve Wallston (1999)' ın geliştirdiği Psikolojik Kırılganlık Ölçeğinden oluşmaktadır. Ölçek çalışması ile toplanan verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 22 Programı kullanılmıştır. Elde edilen veriler tanımlayıcı istatistiksel metotlar kullanılarak değerlendirilmiştir. Ölçek puanları arasındaki ilişkiyi inceleyebilmek için korelasyon analizi uygulanmıştır ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre tenis oynayan bireylerin orta seviyede bir psikolojik kırılganlık düzeyine sahip olduğu görülmektedir. Bu sonuç tenis oynayan bireylerin psikolojik kırılganlığa yatkın olduklarını göstermektedir. Araştırmaya katılan bireylerin psikolojik kırılganlık seviyeleri cinsiyet, spor yılı değişkenine ve farklı branşa ilgi değişkenine göre analiz edildiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı görülmektedir, yaş ve medeni durum değişkenlerine göre analiz edildiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunduğu görülmektedir. Tenis oynayan bireylerin orta seviyede bir psikolojik farkındalık düzeyine sahip olduğu görülmektedir. Bu sonuç tenis oynayan bireylerin psikolojik farkındalıklarının orta düzeyde olduğunu göstermektedir. Araştırmaya katılan bireylerin psikolojik farkındalık seviyeleri farklı değişkenlere göre analiz edildiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı görülmektedir. Psikolojik farkındalık kabul alt boyutu ve psikolojik kırılganlık ölçek toplam puanları arasında anlamlı fakat zayıf düzeyde ve negatif yönde ilişki bulunmaktadır. Psikolojik farkındalık ayrımsama alt boyutunda ve psikolojik kırılganlık ölçek toplam puanları arasında anlamlı fakat zayıf düzeyde ve pozitif yönlü doğrusal bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
As the interest in sports around the world increases day by day, the interest in tennis also increases at the same rate. In addition to this interest in tennis, it is necessary to consider the physical and psychological characters of the players in order to evaluate the performances of the players in the strong competition between the opponents in the game. Therefore, in addition to physical competition between players, psychological competition is also at a high level; For this reason, determining the psychological awareness and psychological vulnerability levels of individuals playing tennis and the relationship between these data are of great importance for the tennis game. So much so that it is anticipated that the data obtained and the subsequent positive studies will have an impact on the players. The study group consists of 408 individuals aged 18-60 who play tennis throughout Türkiye. The tools used to collect research data were Personal Information Form, Cardaciotto et al. (2008) and the Psychological Fragility Scale developed by Sinclair and Wallston (1999). IBM SPSS Statistics 22 Program was used to analyze the data collected through the scale study. Correlation analysis was applied to examine the relationship between scale scores and the results were interpreted. According to the findings, individuals who play tennis appear to have a medium level of psychological vulnerability. This result shows that individuals who play tennis are prone to psychological fragility. When the psychological fragility levels of the individuals participating in the research are analyzed according to gender, sports year variable and interest in different branches, there is no statistically significant difference. When analyzed according to age and marital status variables, there is a statistically significant difference. It appears that individuals who play tennis have a moderate level of psychological awareness. This result shows that the psychological awareness of individuals playing tennis is at a medium level. When the psychological awareness levels of the individuals participating in the research are analyzed according to different variables, it is seen that there is no statistically significant difference. There is a significant but weak and negative relationship between the psychological awareness acceptance sub-dimension and the psychological fragility scale total scores. There is a significant but weak and positive linear relationship between the psychological awareness awareness sub-dimension and the psychological vulnerability scale total scores.