Bazı kornişon tipi hıyar genotiplerinin morfolojik ve moleküler karakterizasyonu
Morphological and molecular characterization of some gherkin type cucumber genotypes
  1. Tez No: 909181
  2. Yazar: HÜLYA ERARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hıyar, kornişon, morfolojik, moleküler, karakterizasyon, Cucumber, pickled, morphological, molecular, characterisation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Hıyar (Cucumis sativus L.), beslenme açısından önemli bir sebze olup, tarihsel olarak kültüre alınması eskiye dayanır. Ana vatanı Hindistan olarak kabul edilen hıyar, Orta Asya, İran ve Anadolu üzerinden Avrupa'ya yayılmıştır. Günümüzde hıyar üretimi, çoğunlukla hibrit tohumlar kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Hibrit çeşitler, bitkilerin verimliliğini artırmak ve hastalıklara karşı dayanıklılığı sağlamak amacıyla geliştirilmektedir. Ancak, güncel çeşitlerin sadece klasik ıslah yöntemleriyle geliştirilmesi zaman alabilmektedir. Modern ıslah tekniklerinin tercih edilmesi, bitkisel üretim dahil olmak üzere verim artışına ve yeni çeşitlerin daha hızlı bir şekilde piyasaya sunulmasına olanak tanımaktadır. Diğer türlerde olduğu gibi hıyar ıslahında da ilk aşama ebeveyn hatların geliştirilmesi, karakterizasyonu ve heterotik grupların oluşturulmasıdır. Buradan hareketle bu çalışmada Kornişon tipi F1 hıyar ıslahı programı için geliştirilmiş 96 adet ıslah hattının moleküler ve morfolojik karakterizasyonunun yapılarak heterotik grupların oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışmada morfolojik karakterizasyon için toplam 43 morfolojik özellik kullanılmıştır. Moleküler karakterizasyon için ise 10 adet SRAP markır kombinasyonu ve 6 adet ISSR markırı kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre hıyar genotipleri arasında önemli varyasyon elde edilmiş ve hem moleküler hemde morfolojik verilerle 12 adet heterotik grup elde edilmiştir. Elde edilen bulgular F1 hıyar ıslahı programına önemli katkılar sunabilecektir.
Özet (Çeviri)
Cucumber (Cucumis sativus L.) is an important vegetable in terms of nutrition and its historical cultivation dates back to the past. Cucumber, which is considered to be the homeland of India, spread to Europe via Central Asia, Iran and Anatolia. Today, cucumber production is mostly carried out using hybrid seeds. Hybrid seeds have been developed to increase the productivity of plants and to provide resistance to diseases. However, it may take time to develop current varieties only with classical breeding methods. The preference of modern breeding techniques allows for increased productivity, including plant production, and faster introduction of new varieties to the market. As in other species, the first stage in cucumber breeding is the development, characterization and formation of heterotic groups of parental lines. Based on this, this study aimed to establish heterotic groups by performing molecular and morphological characterization of 96 breeding lines developed for the Gherkin type F1 cucumber breeding program. A total of 43 morphological traits were used for morphological characterization in the study. For molecular characterization, 10 SRAP marker combinations and 6 ISSR markers were used. According to the findings, significant variation was obtained among cucumber genotypes and 12 heterotic groups were obtained with both molecular and morphological data. The findings may provide significant contributions to the F1 cucumber breeding program.