Farklı kurutma yöntemlerinin gilaburu (Viburnum opulus L.) meyvesinin kurutma karakteristiklerine ve biyokimyasal içeriğine etkisinin belirlenmesi ve kurutulmuş ürünlerin görüntü işleme ve makine öğrenmesi ile sınıflandırılması
Determination of the impact of various drying techniqueson the biochemical content and drying characteristics ofgi̇laburu (Viburnum opulus L.) fruit and classifying driedproducts via image processing and machine learning
- Tez No: 909185
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET SAĞLAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gilaburu, Kurutma, Biyoaktivite, Enerji, Besin Elementi, Makine Öğrenmesi, Görüntü İşleme, Renk, Gilaburu, Drying, Bioactivity, Energy, Nutrient, Machine Learning, Image Processing, Color
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu tez çalışmasında, kütlesi 50,00 ± 0,03 g ve başlangıç nem içeriği 4,959 ± 0,002 kgsu kgKM-1 (%83,22 ± 0,05 y.b.) olarak belirlenen gilaburu meyveleri (Viburnum opulus L.) son nem içeriği 0,142 ± 0,001 kgsu kgKM-1 (%12,57 ± 0,03 y.b.) olana kadar gölgede, dondurarak, konvektif, vakumlu, mikrodalga ve hibrit kurutma yöntemleri ile kurutulmuştur. Kurutma verileri literatürdeki 12 farklı kurutma eşitliği ile modellenmiştir. Renk değişiminin en az (10,93) olduğu yöntemin 80 ℃+ 400 mmHg'de vakumlu kurutma olduğu saptanmıştır. Tüm kurutma yöntemleri içerisinde mineraller açısından en iyi sonuçlar fosfor (P), kükürt (S), sodyum (Na), magnezyum (Mg) ve çinko (Zn) için hibrit kurutmada; bakır (Cu), manganez (Mn) ve kalsiyum (Ca) için vakumlu kurutmada; demir (Fe) ve potasyum (K) için konvektif kurutmada elde edilmiştir. En yüksek askorbik asit (2,74 mg g-1), toplam fenolik (40,28 mg GAE g-1), antioksidan (DPPH %35,31, ABTS.+ 70,82 μg TE g-1) hibrit kurutmada, en yüksek antosiyanin içeriği (109,53 mg kg-1) dondurarak kurutulmuş örneklerde ölçülmüştür. Enerji tüketiminin en fazla olduğu yöntemin (10,08 kWh) dondurarak kurutma, en az olduğu yöntemin mikrodalga kurutma (0,71 kWh) olduğu saptanmıştır. En yüksek rehidrasyon oranı dondurarak kurutulmuş ürünlerde, en yüksek büzülme oranı ise hibrit kurutma tekniği ile kurutulmuş ürünlerde ölçülmüştür. Geleneksel yöntemlerle kurutulmuş gilaburu örneklerinin renk kanallarına göre sınıflandırılmasında en başarılı makine öğrenmesi algoritmasının RF (%75,63), hibrit yöntemlerle kurutmada en başarılı makine öğrenmesi algoritmasının SVM (%69,00) olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, viburnum fruits (Viburnum opulus L.) were dried, weighing 50,00 ± 0,03 g, with an initial moisture content of 4,959 ± 0,002 kgwater kgDM-1 (83,22% ± 0,05 w.b.), utilizing shade, freeze, convective, vacuum, microwave, and hybrid drying methods until achieving a final moisture content of 0,142 ± 0,001 kgwater kgDM-1 (12,57% ± 0,03 w.b.). The findings were modeled using 12 different drying equations from the literature. It has been determined that the method with the least color change (10,93) is the vacuum drying technique at 80 ℃ + 400 mmHg. For phosphorus (P), sulfur (S), sodium (Na), magnesium (Mg), and zinc (Zn) content, hybrid drying was best; for copper (Cu), manganese (Mn), and calcium (Ca), vacuum drying was best; and for iron (Fe) and potassium (K), convective drying was best. The highest vitamin C (2,74 mg g-1), total phenolic (40,28 mg GAE g-1), antioxidant (DPPH %35,31, ABTS.+ 70,82 μg TE g-1) were measured in hybrid drying, and the highest anthocyanin content (109,53 mg kg-1) was measured in freeze-dried samples. The maximum energy use is 10,08 kWh for freezedrying, whereas microwave drying only 0,71 kWh. Product shrinkage was highest in hybrid-dried items and rehydration was highest in freeze-dried products. RF (75,63%) was the most successful artificial intelligence system for traditional viburnum sample color channel classification, whereas SVM (69,00%) was the most effective in hybrid drying methods.