İlaç mümessillerinin motivasyon düzeylerinin performanslarına etkisinde kurumsal iletişimin aracı rolü: Buna yönelik bir araştırma
The mediatory role of corporate communication in the effect of the motivation levels of pharmaceutical representatives on their performance: A research on this
  1. Tez No: 909360
  2. Yazar: ESRA KOMAN KALEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİNBAY UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç Mümessilleri, Motivasyon, Performans, Kurumsal İletişim, Pharmaceutical Representatives, Motivation, Performance, Corporate Communication
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Çalışanlar, işletmenin amaçlarını anladıklarında ve kendilerini bu hedeflere bağlı hissettiklerinde, daha motive olabilirler ve iş performanslarını artırabilirler. Bu nedenlerle, işletmelerde motivasyon ve performans arasındaki ilişkide kurumsal iletişim kritik bir role sahiptir ve işletmelerin başarısı için önemlidir. Bu bağlamda bu araştırma, ilaç mümessillerinin motivasyonunu etkileyen faktörleri belirlemek ve bu faktörlerin performanslarına olan etkisini anlamak için kurumsal iletişimin aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın literatür taraması için kitaplar, tezler, dergi ve makalelerden faydalanılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmış olup, katılımcılara çeşitli sorular içeren anketler dağıtılarak veriler toplanmıştır. Anketler Google Forms aracılığıyla gerçekleştirilmiş ve toplanan veriler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın modeli çerçevesinde Shapiro-Wilk Testi ve çarpıklık-basıklık katsayısı gibi testlerle verilerin normal dağılımı ve dağılım özellikleri incelenmiş, ortalamaların karşılaştırılması için t-testi ve ANOVA analizleri yapılmıştır. Ayrıca, değişkenler arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için Pearson Korelasyon katsayısı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
When employees understand the goals of the business and feel committed to these goals, they can be more motivated and increase their job performance. For these reasons, corporate communication has a critical role in the relationship between motivation and performance in businesses and is important for the success of businesses. In this context, this research aims to examine the mediating role of corporate communication in order to determine the factors affecting the motivation of pharmaceutical representatives and to understand the impact of these factors on their performance. Books, theses, magazines and articles were used for the literature review of the study. A survey was used as the data collection method, and data was collected by distributing surveys containing various questions to the participants. The surveys were conducted via Google Forms and the collected data were analyzed using the SPSS 22.0 package program. Within the framework of the research model, the normal distribution and distribution properties of the data were examined with tests such as the Shapiro-Wilk Test and the skewness-kurtosis coefficient, and t-test and ANOVA analyzes were performed to compare the Ortalamas. Additionally, Pearson Correlation coefficient was used to evaluate the relationship between variables.