Atipik otizm spektrum bozukluğu tanısına sahip çocuğu olan ve tipik gelişim gösteren çocuğu olan anne babaların ebeveyn öz yeterlik algılarının incelenmesi
Examination of parental self-efficacy perceptions of parents of children diagnosed with atypical autism spectrum disorder and parents of children typical developing children
  1. Tez No: 909555
  2. Yazar: GÖZDE MÜGE SEVEN TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm spektrum bozukluğu (OSB), ebeveyn öz yeterliği, erken çocukluk, gelişim, autism spectrum disorder, child development, early childhood, parental selfefficacy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma atipik otizm spektrum bozukluğu tanısına sahip çocuğu olan ebeveynlerin öz yeterlik algıları ile tipik gelişim gösteren çocuğu olan ebeveynlerin öz yeterlik algıları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını ve bu ilişkinin bazı değişkenlere göre incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırmada 'Kişisel Bilgi Formu' ve 'Ebeveyn Öz Yeterlik Ölçeği' kullanılmıştır. Nicel araştırma modellerinden tekil tarama modeli kullanılan araştırma, İstanbul'un Kartal bölgesinde atipik otizm spektrum bozukluğu tanısına sahip olan ve tipik gelişim gösteren 2-6 yaş grubu çocuğu olan toplam 203 gönüllü ebeveynin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma 2-6 yaş atipik otizm spektrum bozukluğu ve tipik gelişim gösteren ve anaokuluna devam eden çocukların ebeveynleri ile sınırlıdır. Araştırma sonuçlarına göre atipik otizm spektrum bozukluğu tanısına sahip ebeveynlerin öz yeterlik algıları ile tipik gelişim gösteren çocuğu olan ebeveynlerin öz yeterlik algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu ve atipik OSB tanısına sahip çocukların ebeveynlerin öz yeterlik algılarının tipik gelişim gösteren çocukların ebeveynlerinin öz yeterlik algı puanından düşük olduğu görülmektedir. Bu sonuç atipik otizm spektrum bozukluğu tanısına sahip çocukların ebeveynlerinin öz yeterlik algılarının artırılmasına yönelik çalışmaların yürütülmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine whether there is a significant relationship between the self-efficacy perceptions of parents of children with atypical autism spectrum disorder and the self-efficacy of parents of typical developing children and to examine this relationship according to some variables. Personal Information Form' and 'Parental SelfEfficacy Scale' were used in the research. The single survey model, one of the quantitative research models, was used in the research. The research was carried out in the Kartal region of Istanbul, with the participation of parents of children aged 2-6 with a diagnosis of atypical autism spectrum disorder and mothers and fathers of children aged 2-6 with typical development, and a total of 203. The research is limited to parents of children aged 2-6 with atypical autism spectrum and typical developing children who attend kindergarten. According to the research, there is a significant difference between the selfefficacy perceptions of parents with atypical autism spectrum disorder and the selfefficacy perceptions of parents with typical developing children. It is observed that the self-efficacy perception of parents of children with atypical ASD diagnosis is lower than the self-efficacy perception of parents of typical developing children. This situation indicates that training should be provided to support the self-efficacy perceptions of parents of children diagnosed with atypical autism spectrum disorder.