Çevre politikaları ve G2o ülkelerinde çevre politikalarının hisse senedi piyasaları ile ilişkisi
Environmental policies and the relationship of environmental policies with stock markets in G2o countries
- Tez No: 909557
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE YÜKSEL YİĞİTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Performans Endeksi (EPI), Hisse Senedi, Panel Veri Analizi, Environmental Performance Index (EPI), Stock Market, Panel Data Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çevre sorunları, günümüzde dünyanın en endişe verici sorunlarından birisi haline gelmiştir. Yaşanılan çevre sorunları ülkeleri, kurum ve kuruluşları çeşitli risklere maruz bırakmıştır. Bu süreçte ülkeler çevre sorunlarının çözümü için çeşitli çevre politikaları oluşturmuşlardır. Ülkelerin uygulamış olduğu çevre politikalarıyla performanslarını ölçmek mümkündür. Ülkelerin çevre performansını ölçme ve değerlendirmede en uygun araç çevresel endekslerdir. Çevresel Performans Endeksi (EPI- Environmental Performance Index) ülke performanslarını ölçmek ve hisse senetleri ile olan ilişkisini belirlemeye yönelik bir endekstir. Bu endeks çevresel baskıların hisse senedi piyasaları üzerindeki etkilerine odaklanmaktadır. Bu çalışmada 2006-2022 yılları arasında G20 ülkelerine ilişkin enflasyon oranı, faiz oranı, doğrudan yabancı yatırımlar ve borsa ilişkisinin EPI üzerindeki etkisinin panel veri yöntemleri ile açıklanması amaçlanmaktadır. Analiz sonucunda çevresel performans endeksi ve enflasyonun hisse senedi piyasaları üzerinde uzun vadede pozitif ve anlamlı etkileri olduğu, doğrudan yabancı yatırımlar ve faizin ise uzun vadede negatif etkiler yarattığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Environmental issues have become one of the most concerning problems in today's world. The ongoing environmental problems have exposed countries, institutions, and organizations to various risks. In response, countries have developed various environmental policies to address these issues. It is possible to measure the performance of countries in implementing these environmental policies. Environmental indexes are suitable tools for measuring and evaluating a country's environmental performance. The Environmental Performance Index (EPI) is an index designed to measure the performance of countries and their relationship to stock markets. This index focuses on the effects of environmental pressures on stock markets. This study aims to explain the impact of inflation rate, interest rate, foreign direct investment, and stock market interactions on EPI in G20 countries during the 2006-2022 period using panel data methods. The analysis concludes that the Environmental Performance Index and inflation have a long-term positive and significant impact on stock markets, while foreign direct investment and interest rates exhibit long- term negative effects.