Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde görev yapan öğretmenlerin liderlik süreçlerinde yaşadığı problemler ve çözüm yaklaşımları
Problems faced by teachers working under the Ministry of Family and Social Services of the Republic of Türkiye in leadership processes and their solution approaches
  1. Tez No: 909637
  2. Yazar: ABDULKADİR KISAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyal Hizmet, Education and Training, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Öğretmen, Liderlik, Ministry of Family and Social Services of the Republic of Türkiye, Teacher, Leadership
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde görev yapan öğretmenlerin liderlik süreçlerinde yaşadığı problemleri ve çözüm yaklaşımlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma nitel araştırma yönteminde tasarlanmış olup olgu bilim deseni kapsamında temellenmiştir. Araştırmacı tarafından geliştirilen Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu ile araştırmanın verileri toplanmıştır. Söz konusu araştırmanın çalışma grubunu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir ildeki çocuk evleri, çocuk koruma ilk müdahale ve değerlendirme birimi ile çocuk evleri sitesinde görev yapan dört kadın dört erkek olmak üzere toplam sekiz öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların çalıştıkları kurumlarda genel olarak ev sorumlusu olarak görev yaptığı ve ebeveyn yoksunluğu yaşayan koruma altındaki çocuklara öğretim liderliği yaparken olumsuz etkilendikleri tespit edilmiştir. Araştırmaya katılım sağlayan öğretmenler koruma altındaki çocukların, eğitim ve öğretim faaliyetlerine ilgisiz olduklarını ifade etmiştir. Öte yandan söz konusu çocukların tüm ihtiyaçlarıyla bir ebeveyn gibi yakından ilgilendiklerini açıklamışlardır. Araştırma kapsamında gelecekte yapılacak çalışmalarda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki öğretmenlere yönelik görüşme dışında anket, ölçek vb. araçlar kullanılarak nicel veri toplanabilecek çalışmalar yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the problems faced by teachers working under the Ministry of Family and Social Services of the Republic of Türkiye in leadership processes and their solution approaches. The research method is based on the phenomenological design, which is one of the qualitative research methods. Data for the study were collected using a semi-structured interview form developed by the researcher. The study group consists of a total of eight teachers (four female and four male) working in children's homes, child protection initial intervention and assessment units, and children's home sites in a province located in the Southeastern Anatolia Region. The data obtained from the study were analyzed using the descriptive analysis method. The results of the study indicate that participants generally take on the role of household manager in the institutions where they work and are negatively affected while providing instructional leadership to children under protection who experience parental deprivation. The teachers who participated in the research reported that these children showed a lack of interest in educational activities. On the other hand, they stated that they closely attended to the children's needs, much like a parent would. Future studies could be conducted by using quantitative data collection tools such as surveys and scales, in addition to interviews with teachers within the Ministry of Family and Social Services of the Republic of Türkiye.