Borderline over tümörlerinde morfolojik özellikler ve ABO (H) kan grubu antijen ekspresyonlarının benign ve malign tümörler ile karşılaştırılması
The Features of borderline ovarian tumors and comparison of ABO (H) blood group antigen expression with benign and malignant tumors
- Tez No: 90999
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN CALAY
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Patoloji, Pathology
 - Anahtar Kelimeler: Borderline over tümörleri, intestinal tip, müsin histokimya, müllerian tip, müsinöz borderline tümör, ABO (H) kan grubu antijenleri, prognoz. 69, Borderline ovarian tumors, intestinal type, mucin histochemistry, müllerian type, mucinous borderline tumor, ABO (H) blood group antigen, prognosis. 72
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET BORDERLINE OVER TÜMÖRLERİNDE MORFOLOJİK ÖZELLİKLER VE ABO(H) KAN GRUBU ANTİJEN EKSPRESYONLARININ BENİGN VE MALİGN TÜMÖRLER İLE KARŞILAŞTIRILMASI AMAÇ: Borderline over tümörlerinde morfolojik özellikleri tartışmak, müsinöz borderline tümörlerde İMBT ve MMBT alt tiplerin histopatolojik ve müsin boyanma özelliklerinin farklılığını ortaya koymak, borderline tümörlerin A, B, H kan grubu antijen ekspresyonlarmı benign ve malign tümörler ile karşılaştırarak farklılığını göstermek, borderline ve malign tümörlerde kan grubu antijen ekspresyonundaki azalmanm klinikopatolojik prognostik faktörler olan grade ve evre ile ilişkisini saptamak ve takibi yapılmış malign tümör olgularında kan grubu antijen ekspresyonlanmn sağkalım üzerindeki prognostik değerini araştırmaktır. METOD: 32 borderline over tümöründe mikroskopik özellikler H-E kesitlerde incelendi. 14 müsinöz borderline tümörün formalinde fikse, parafine gömülü dokularından PAS, DPAS, PAS-AB (pH: 2.5), HID-AB (pH:2.5) boyaları ile müsin içerikleri karşılaştırıldı. Borderline tümörler 20 benign ve 60 malign tümör ile birlikte ABO (H) kan grubu antijenleri ile immunhistokimyasal olarak boyandı. Tümör gruplarında IHICsal olarak A, B, H antijenleri ile boyanma yaygınlığı, boyanma yoğunluğu, tam delesyon, çapraz (discordant) boyanma oranlarındaki farklılıklar karşılaştırıldı. Değişkenlerin klinikopatolojik prognostik faktörler olan yaş, grade, evre, sağkalım ile ilişkisi Chi-square ve Spearman Correlation testleri ile istatistiksel olarak araştırıldı. BULGULAR: Borderline seröz tümörlerde evre III bir olguda peritonda noninvaziv desmoplastik implant, evre IV bir olguda ise plevra ve akciğer metastazı görülmüş olup, heriki olguda over dış yüzeyinde papiller yapıların bulunması dikkat çekicidir. 67Müsinöz borderline tümörlerin intestinal ve Müllerian tiplerinde yaş, insidans, ortalama tümör çapı, psödomiksoma peritonei, endometriozis, lokül sayısı, papilla yapısı, argirofîlik hücre varlığı, epitel hücre tipleri ve hücre sıralanması literatür ile uyumlu bulundu. Bilateral over tümörü literatürde bildirilenden farklı olarak MMFFlerde görülmemiş, İMBTlerde %10 oranında görülmüştü. Müsin histokimyasal olarak İMBTlerde sialomüsin üstünlüklü, MMBTlerde ise sülfomüsin üstünlüklü boyanma tespit edildi. Benign, borderline ve malign tümörler arasında ortalama hasta yaşı bakımından fark görülmedi. Malign tümörlü olgularda grade arttıkça hasta yaşındaki artış anlamlı bulundu (p=0.017). A, B, H antijenleri ile IHK'sal olarak boyanma paternleri; seröz tümörlerde sitoplazmik membran ve apikal border, müsinöz tümörlerde apikal border+intrasitoplazmik boyanma şeklinde farklı bulundu. Benign, borderline ve malign tümörler arasında A, B, H antijenleri ile boyanma yaygınlığı (p=0.000), boyanma yoğunluğu (p=0.000) ve tam delesyon varlığı (p=0.002) bakımından oransal fark mevcuttu. Tümör grupları arasında çapraz (discordant) boyanma açısından fark görülemedi. Ancak, malign tümörlerde grade arttıkça çapraz boyanma oranı artmış bulundu (p=0.003). Malign tümörlerde tam delesyon oranının grade (p=0.007) ve evre (p=0.033) ile ilişkili kötü prognostik değeri gösterildi. Borderline tümörlerde A, B, H antijenleri ile boyanma yoğunluğu, boyanma yaygınlığı, çapraz boyanma ve tam delesyon varlığının evre'ye göre prognostik değeri bulunamadı. Bu sonuç, tümörlerin çoğunun evre I'de olmasına bağlandı. Malign tümörlerde A, B, H antijenleri ile çapraz boyanma ve tam delesyon oranlarının sağkalım üzerinde etkisi görülmedi. SONUÇ: İMBT ve MMBTIer histopatolojik ve müsin histokimyasal olarak müsinöz borderline tümörlerin farklı alttiplerini oluşturmaktadırlar. Yüzeyel over tümörlerinde spektrumun malign ucuna gidildikçe ABO (H) kan grubu antijenlerinde azalma görülmektedir. 68Malign tümörlerde İHICsal olarak A, B, H kan grubu antijenleri ile tam delesyon varlığı evre ve grade ile ilişkili kötü prognostik faktördür. Malign tümörlerde kan grubu antijen ekspresyonunun sağkalım üzerine etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE FEATURES OF BORDERLINE OVARIAN TUMORS AND COMPARISON OF ABO(H) BLOOD GROUP ANTIGEN EXPRESSION WITH BENIGN AND MALIGNANT TUMORS OBJECTIVE: The aim of this study is to discuss morphologic features of borderline ovarian tumors, to indicate the difference of pathologic features and mucin histochemical staining of IMBT and MMBT in mucinous borderline tumors, to compare A, B, H blood group antigens expression of borderline tumors with benign and malignant tumors, to find out the relationship between decreasing blood group antigen in borderline and malignant tumors and clinicopathologic prognostical factors which are grade and stage, and to investigate prognostical value of blood group antijen expression of malignant tumor cases on survival. METHODS: Microscopical features of 32 borderline tumors were investigated in H-E stained slides. Paraffin embedded tissues of 14 mucinous borderline tumors which were fixed in formalin, were stained with PAS, DPAS, PAS-AB, HID-AB and compared with the content of mucin. Borderline tumors were stained by ABO (H) blood group antigens together with 20 bening and 60 malignant tumors as immunohistochemically. In tumor groups, staining incidence, staining intensity, complet deletion and discordant staining was compared. The relation of parameters with clinicopathologic factors which are age, grade, stage and survival was investigated statistically by the help of chi-square and Spearman correlation tests. RESULTS: Age, incidence, average tumor diameter, pseudomyxoma peritonei, endometriosis, loculation, structure of papilla, argyrophil cell, epithelial cell types, cell stratification in intestinal and mullerian types of mucinous borderline tumors was found congenial with literature. Bilaterality was not found in MMBT, and was found %10 percent in IMBT. 70This result was not suitable to literature. As mucin histochemically, sialomucins predominance are in IMBT, sulfomucins predominance are in MMBT was determined. In borderline serous tumors, in a case which is stage III, noninvasive desmoplastic implant was seen in periton, in a case which is stage IV, pleura and lung metastase was seen. In both cases, took attention to find out papillary structures in ovarian external surface. The age of the patients was not different in benign, borderline and malignant tumors. In malignant tumor cases, the more grade increased the more age patient increased (p=0.017). The staining patern of serous tumors was cytoplasmic membran and apical border staining. It was apical border + intracytoplasmic staining in mucinous borderline tumors. In both tumor groups, staining patern was different. There was difference relatively between bening, borderline and malignant tumors as staining incidence (p=0.000), staining intensity (p=0.000), and complet deletion (p=0.002) with A, B, H antigens. Discordant staining was not different in tumor groups. But in malignant tumors, ratio of discordant staining increased (p=0.003). The complet deletion ratio in malignant tumors which was releated to grade (p=0.007) and stage (p=0.033) was poor prognostic value. The prognostic value of staining incidence, staining intensity, discordant staining and complet deletion was found according the stage in borderline tumors. Because, most of the tumors were in stage I. The complet deletion and discordant staining ratio in malignant tumors didn't effect survival. CONCLUSIONS: IMBT and MMBT was different subtypes of mucinous borderline tumors as histopathological and mucin histochemical features. 71In surface epithelial ovarian tumor groups, the more it became to the end of malignancy, the more ABO (H) blood group antigens decreased. The complet deletion ratio, which was releated to stage and grade in malignant tumors was poor prognostic factor. The blood group antigen expression in malignant tumors had no effect on survival.