Obez olan ve olmayan bireylerde beslenme alışkanlıkları ile benlik saygısı ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between eating habits, self-esteem, and quality of life in individuals with and without obesity
- Tez No: 910147
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Beslenme, Benlik Saygısı, Yaşam Kalitesi, Obesity, Nutrition, Self-Esteem, Quality of Life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışma obez olan ve olmayan bireylerin beslenme alışkanlıkları ile benlik saygısı ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Ankara ili Çankaya ilçesinde bulunan İlayda Yaluç Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi'ne başvuran obez olan 50 kişi ve obez olmayan 50 kişi toplam 100 kişi dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin kişisel özelliklerini belirlemek amacıyla bir anket formu uygulanmıştır. Antropometrik ölçümleri alınmıştır ve vücut analizi yapılmıştır. Katılımcıların beslenme durumlarını tespit etmek için 3 günlük besin tüketim kaydı alınmıştır. Katılımcıların benlik saygısını ölçmek için Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, yaşam kalitesini belirlemek üzere ise SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulanmıştır. Obez olan bireylerin %56'sı kadın, %44'ü erkek, obez olmayan bireylerin %78'i kadın, %22'si erkektir. Obez olan kadınların günlük aldıkları ortalama enerji 2731,08±737,99 kkal/gün iken, erkeklerin günlük aldıkları ortalama enerji 2704,51±384,20 kkal/gün bulunmuştur. Obez olmayan kadınların günlük aldıkları ortalama enerji 1844,79±1761,76 kkal/gün, obez olmayan erkeklerin günlük aldıkları ortalama enerji 2117,35±391,82 kkal/gün olarak saptanmıştır. SF-36 yaşam kalitesi ölçek sonuçları incelendiğinde, obez olan bireylerde BKİ ile fiziksel rol kısıtlılığı arasında negatif yönde zayıf (r=-0,312, p0,05). Obez olan ve olmayan bireylerde Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği skorları kıyaslandığında, benlik saygısı ile vücut ağırlığı, BKİ, bel çevresi, ve günlük ortalama enerji, CHO, protein ve yağ alımı arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak obez bireylerde sağlığı v geliştirmek ve yaşam kalitesini arttırmak için yeterli ve dengeli beslenme fayda sağlar ve önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between dietary habits, self- esteem, and quality of life in obese and non-obese individuals. A total of 100 participants, including 50 obese and 50 non-obese individuals, who applied to the İlayda Yaluç Nutrition and Diet Counseling Center in Çankaya, Ankara, were included in the study. A questionnaire was administered to determine the personal characteristics of the participants. Anthropometric measurements were taken, and body composition analysis was performed. A three-day food consumption record was collected to assess the nutritional status of the participants. The Rosenberg Self-Esteem Scale was used to measure self-esteem, while the SF-36 Quality of Life Scale was applied to determine quality of life. Among the obese participants, 56% were women and 44% were men, while among the non-obese participants, 78% were women and 22% were men. The daily average energy intake of obese women was found to be 2731.08±737.99 kcal/day, while that of obese men was 2704.51±384.20 kcal/day. Non-obese women consumed an average of 1844.79±1761.76 kcal/day, while non- obese men consumed 2117.35±391.82 kcal/day. An examination of the SF-36 Quality of Life Scale results revealed a weak negative correlation between BMI and physical role limitations in obese individuals (r=-0.312, p0.05). Similarly, when the Rosenberg Self-Esteem Scale scores were compared between obese and non-obese individuals, no statistically significant relationships were observed between self-esteem and body weight, BMI, waist circumference, or daily average energy, carbohydrate, protein, and fat intake (p>0.05). In conclusion, vii adequate and balanced nutrition is beneficial and recommended for improving health and enhancing quality of life in obese individuals.