Obez bireylerde yeme arzusu ve uyku kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between food craving and sleep quality in obese individuals
- Tez No: 982168
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Obezite, Uyku kalitesi, Yeme arzusu, Nutrition, Obesity, Quality of sleep, Desire to eat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı obez olan ve olmayan bireylerde yeme arzusu ile uyku kalitesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Çalışmaya Ankara ili Çankaya ilçesinde bulunan Helse Beslenme ve Danışmanlık Merkezine başvuran 70'i obez, 70'i obez olmayan olmak üzere toplam 140 birey dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin genel özellikleri, sağlık ve beslenme alışkanlıkları ile ilgili bilgileri anket formu ile toplanmıştır. Antropometrik ölçümleri alınmıştır ve vücut analizi yapılmıştır. Katılımcıların beslenme durumlarını tespit etmek üzere 3 günlük besin tüketim kayıt formu kullanılmıştır. Yeme arzusunu değerlendirmek amacıyla Yeme Arzusu Ölçeği, uyku kalitesini belirlemek amacıyla Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi kullanılmıştır. Obez bireylerin %51,4'ü kadın olup yaş ortalamaları 38,10 ± 12,39 yıldır; obez olmayan bireylerin ise %65,7'si kadındır ve yaş ortalamaları 36,21 ± 11,99 yıldır (p>0,05). Obez bireylerin yeme arzusu toplam puanı ortalaması 134,04±43,09, obez olmayan bireylerin ise 107,06±41,37'dir (p<0,001). Uyku kalitesi puanı obez bireylerde 6,46±3,41, obez olmayan bireylerde 4,63±2,30'dur (p<0,01). Uyku kalitesi kötü olan bireylerin oranı obez grupta %67,1, obez olmayan grupta ise %45,7 olarak belirlenmiştir (p=0,011). Obez bireylerde Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi toplam puanı ile Yeme Arzusu Ölçeği toplam puanı arasında anlamlı düzeyde pozitif bir ilişki saptanmıştır (s=0,362; p=0,002). Uyku kalitesi kötü olan bireyler karşılaştırıldığında, obez bireylerin toplam yeme arzusu puanı 140,30 ± 42,59 iken, obez olmayan bireylerde bu değer 113,72 ± 42,82 olarak bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak, obez bireylerde hem yeme arzusu düzeylerinin daha yüksek hem de uyku kalitesinin daha düşük olduğu görülmektedir. Bu durum, obezite ile ilişkili davranışsal faktörlerin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ve özellikle obez bireylerde hem beslenme hem de uyku düzeninin izlenmesinin önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the relationship between food craving and sleep quality in obese and non-obese individuals. A total of 140 participants, including 70 obese and 70 non-obese individuals, who applied to Helse Nutrition and Consultancy Center in Çankaya, Ankara, were included in the study. General characteristics, health status, and dietary habits of the participants were collected using a questionnaire. Anthropometric measurements were taken, and body analysis was performed. A 3-day food consumption record form was used to determine the nutritional status of the participants. The Food Craving Questionnaire was employed to assess food craving, and the Pittsburgh Sleep Quality Index was used to evaluate sleep quality. Among obese individuals, 51,4% were women, with a mean age of 38,10 ± 12,39 years, while 65,7% of the non-obese group were women, with a mean age of 36,21 ± 11,99 years (p>0,05). The mean total food craving score was 134,04 ± 43,09 in the obese group and 107,06 ± 41,37 in the non-obese group (p<0,001). The mean sleep quality score was 6,46 ± 3,41 in obese individuals and 4,63 ± 2,30 in non-obese individuals (p<0,01). The proportion of individuals with poor sleep quality was 67,1% in the obese group and 45,7% in the non-obese group (p=0,011). A significant positive correlation was found between the total Pittsburgh Sleep Quality Index score and the total Food Craving Questionnaire score in obese individuals (r=0,362; p=0,002). When comparing individuals with poor sleep quality, the mean total food craving score was 140,30 ± 42,59 in obese individuals and 113,72 ± 42,82 in non-obese individuals (p<0,05). In conclusion, obese individuals were found to have higher levels of food craving and lower sleep quality. These findings emphasize the need to evaluate behavioral factors associated with obesity together, highlighting the importance of monitoring both dietary habits and sleep patterns, particularly in obese individuals.