Lise öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıkları ve okul başarısı
High school students' social media usage habits and school success
  1. Tez No: 910483
  2. Yazar: NESİBE GENÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN EROL IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Eğitim, Sosyal medya araçları, Social Media, Education, Social Media Tools
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kurumlar Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu tez, sosyolojinin konularının arasında yer alan eğitim konusuna lise öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıkları ile okul başarısı ilişkisi üzerine yapılmıştır. Farklı sosyal ve kültürel yapılara sahip olan lise öğrencileri ile görüşülmüş ve sosyal medya kullanımı ile başarıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Lise öğrencilerinin sosyal medya kullanım pratikleri ve bunun akademik başarılarına nasıl etki ettiği üzerinde durulmuştur. Özellikle lise öğrencilerinin akademik çalışmalarda sosyal medyaya ne derece başvurdukları, sosyal medya kullanımlarının eğitim ilişkisi ve okul başarısına etkisi üzerinde çalışılmıştır. Bu çalışmada sosyal medyanın öğrenciler üzerindeki hem olumlu hem de olumsuz etkileri ele alınmıştır. Çalışmanın temelini oluşturan sorun ise, lise öğrencilerinin sosyal medya kullanımlarının onların eğitimleri üzerindeki temel etkileri ve yine öğrencilerin sosyal medyaya ilişkin düşünce, inanış ve fikirleri üzerinde söylemlerinin ne olduğudur. Bu tez nitel bir araştırma örneğidir. Çalışmada 12 kadın ve 8 erkek lise öğrencisi ile derinlemesine görüşmeler kullanılmıştır. Katılımcılar farklı sosyal ve kültürel yapılara sahip olan lise öğrencilerinden oluşmaktadır. Çalışmada ilk olarak toplum ve eğitim konusuna değinilmiş, sosyolojik bir kurum olarak eğitimin tanımı yapıldıktan sonra Bourdieu'nun eğitim anlayışı ve Türkiye'de eği-tim kurumları ele alınmıştır. Devamında sosyal medyanın ortaya çıkışı, sosyal medya araçları ve bunların gençlere etkisi tartışılmıştır. Burada sosyal medya eğitimin kesişme noktasını kavraya-bilmek için lise öğrencilerinin sosyal medya kullanım pratiklerinin okul başarısına etkisi incelenmiştir. İnceleme için 20 lise öğrencisi ile derinlemesine görüşme tekniği ile görüş-meler yapılmıştır. Mülakat için hazırlanmış sorular öğrencilere sorulmuştur. Görüşmede verilen cevaplar analiz edilip değerlendirilmiştir. Değerlendirmelerden elde edilen sonuç-lar veri analizi olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the topic of education, which is one of the subjects of sociology, focusing on the relationship between high school students' social media usage habits and their school success. Interviews were conducted with high school students from different social and cultural backgrounds, and the relationship between their social media usage and academic achievements was examined. The study emphasized the social media usage practices of high school students and how these practices affect their academic success. Specifically, it focused on the extent to which high school students use social media in their academic work, the relationship between their social media usage and education, and the impact of social media on school success. Both the positive and negative effects of social media on students were discussed. The fundamental issue of the study is to explore the primary impacts of high school students' social media usage on their education and their thoughts, beliefs, and opinions about social media. This thesis is an example of qualitative research. In-depth interviews were conducted with 12 female and 8 male high school students. The participants consisted of high school students from different social and cultural backgrounds. Firstly, the study addressed the topics of society and education, defined education as a sociological institution, and then discussed Bourdieu's understanding of education and educational institutions in Turkey. Subsequently, the emergence of social media, social media tools, and their impact on young people were discussed. To understand the intersection of social media and education, the impact of high school students' social media usage practices on school success was examined. In-depth interviews were conducted with 20 high school students for this examination. Questions prepared for the interview were asked to the students. The responses given during the interviews were analyzed and evaluated. The results obtained from the evaluations were presented as data analysis.