Sivas ilinde kadınların finansal okuryazarlık düzeyleri ve tasarruf kararlarına etkilerinin incelenmesi
Investigation of women's financial literacy levels and its effects on saving decisions in Sivas province
  1. Tez No: 910625
  2. Yazar: UFUK BOZYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finans, Finansal Okuryazarlık, Kadınlarda Finansal Okuryazarlık, Tasarruf Kararları, Finance, Financial Literacy, Financial Literacy for Women, Saving Decisions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ekonomik kararlar vermede özgür davranma veya bireylerin geleceğine yönelik en önemli olgu tasarruf ve yatırımdır. İster devlet olsun, ister şirket, isterse de birey olsun büyümesi, gelişmesi ya da yaşamsal devamlılığını sağlayabilmesi için yeni yatırımlara ihtiyaç duyarlar. Yatırımların en önemli unsurlarından biri de bilindiği üzere tasarruflardır. Finansal okuryazarlık, bireyin finans kavramını anlayabilme yeteneği şeklinde ifade edilebilir. Yani, bireylerin finansal konularda daha etkili kararlar alabilmesi için sahip olması gereken bilgi ve birikimlerdir. Günlük finans konularında aldığı veya alacağı kararlarda finansal okuryazarlık bilgisi etkili olmaktadır. Özellikle kadınların finansal okuryazarlık seviyeleri hem bireysel hem de toplumsal açıdan ekonomik gelişmede önem arz etmektedir. Bu çalışmada da, kadınların finansal okuryazarlık seviyeleri ile tasarruf davranışlarını etkileyen faktörler incelenmiş olup, kadınların finansal okuryazarlık seviyelerinin tasarruf davranışları üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Sivas ilindeki kadınların finansal okuryazarlık düzeylerini ve bu düzeylerin tasarruf kararları üzerindeki etkilerini incelemektedir. Araştırmada kullanılan veriler, Sivas ilinde yaşayan 400 kadına birincil veri toplama yöntemi olan anket uygulanarak toplanmıştır. Yapılan anket, kadınların finansal okuryazarlık seviyelerini, finansal tutum ve davranışları ve buna bağlı olarak yatırım kararlarının nasıl şekillendiğini ölçmekte olan sorulardan oluşmaktadır. Elde edilen veriler, SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiş ve bulgular yorumlanmıştır. Finansal okuryazarlık kavramı günümüzde önemini arttıran bir olgudur. Bireylerin finansal kararlarında bilinçli davranmasını, sahip oldukları gelirlerini yönetmesini ve gelecekle ilgili planlamalarını sağlıklı bir biçimde yapmalarına olanak sağlamaktadır. Bireylerin temel ekonomi hakkında bilgili olmasını ve bu bilgiye de davranışa dönüştürmelerini ve yorumlamalarını kapsamaktadır. Finansal okuryazarlık düzeyi düşük olan bireyler, finansal kararlarını sağlıklı bir şekilde veremeyebilir, yapmış oldukları veya yapacakları tasarruflarını doğru değerlendiremeyebilirler. Tasarruf, bireylerin var olan gelirlerinden harcamalarından kalan kısmının birikim yapılması veya gelecekteki ihtiyaçları için kaynak ayırması olarak ifade edilmektedir. Ekonomik olarak tasarruf kavramı finansal olarak önemli bir olgudur. Hane halkı için, gelirlerden daha az harcama yapmak ya da bireylerin sahip olduğu varlıkları arttırmak olarak değerlendirilmektedir. Tasarruf, genellikle bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda kullanım için saklanan veya gelecekte gelir oluşturmaya yönelik birikimlerdir. Banka hesapları gibi ortamlarda bulunan varlıklar, tasarruf kapsamında değerlendirilmektedir. Tüketim ve tasarruf, ekonomide büyümenin temel unsurlarındandır. Bu nedenle tasarruf kavramı da finansal okuryazarlık kavramı gibi bireyler için önem arz etmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde finansal okuryazarlık kavramı açıklanmış, bu kavram ile ilgili çeşitli faktörlere yer verilmiştir. İkinci bölümde tasarruf kavramı açıklanmış ve bu kavramın etkilendiği faktörler belirtilmiştir. Üçüncü bölümde ise, Sivas ilindeki kadınların finansal okuryazarlık ve tasarruf davranışları üzerine etkisinin araştırılması için uygulama yapılmıştır. Bu uygulama sonucunda ortaya çıkan bulgulara yer verilmiş ve çıkan sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Economic savings and investment are the most important phenomena for free behaviour in making economic decisions or for the future of individuals. In this study, the financial literacy levels of women and the factors affecting their saving behaviour are examined and it is aimed to examine the effect of women's financial literacy levels on their saving behaviour. The study examines the financial literacy levels of women in Sivas province and the effects of these levels on their savings decisions. Financial literacy can be expressed as an individual's ability to understand the concept of finance. In other words, it is the knowledge and experience that individuals should have in order to make more effective decisions in financial matters. Financial literacy knowledge is effective in the decisions taken or to be taken in daily financial matters. Especially women's financial literacy levels are important in both individual and social economic development. The data used in the research were collected by applying a questionnaire to 400 women living in Sivas province. The questionnaire consists of questions that measure women's financial literacy levels, financial attitudes and behaviours. The data obtained were analysed through SPSS software and the findings were interpreted. The concept of financial literacy is a phenomenon of increasing importance today. It enables individuals to act consciously in their financial decisions, manage their income and plan for the future in a healthy way. It includes individuals being knowledgeable about basic economics and transforming and interpreting this knowledge into behavior. Individuals with low levels of financial literacy may not be able to make sound financial decisions and may not be able to evaluate the savings they have made or will make correctly. Saving is defined as the saving of the part of an individual's current income that is left over after expenditure, or the allocation of resources for future needs. In economic terms, the concept of saving is a financially important phenomenon. For households, it is seen as spending less than income or increasing the assets owned by individuals. Savings are assets that are generally held for use according to an individual's needs or to generate income in the future. Assets held in media such as bank accounts are considered as savings. Consumption and savings are key elements of economic growth. Therefore, the concept of savings is as important to individuals as the concept of financial literacy. In the first part of the study, the concept of financial literacy is explained and various factors related to this concept are given. In the second part, the concept of saving is explained and the factors affecting this concept are stated. In the third part, an application was made to investigate the effect of women in Sivas province on financial literacy and savings behaviors. The findings of this application are presented and the results are evaluated.