Application of quartz crystal microbalance as an alternative method for assesing blood coagulaiton time and viscoelastic properties of fibrin formation
Kan pıhtılaşması ve fibrin oluşumunun viskoelastik özelliklerinin değerlendirilmesinde alternatif bir yöntem olarak kuartz kristal mikrobalans (QCM) kullanımı
- Tez No: 910655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN KILINÇ, DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYHUN EKREM KIRIMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Kan pıhtılaşma dinamikleri, Aktive parsiyel tromboplastin zamanı, Kuvars Kristal Mikrobalans, Viskoelastisite, Çoklu-harmonik frekanslar, Blood clotting dynamics, Activated partial thromboplastin time, Quartz Crystal Microbalance, Viscoelasticity, Multi-harmonic frequencies
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu tez, plateletten fakir plazmada (PFP) kan pıhtılaşma dinamiklerinin gerçek zamanlı izlenmesi için geleneksel aktive parsiyel tromboplastin zamanı (aPTT) testine alternatif olarak Kuvars Kristal Mikrobalans (QCM) teknolojisinin kullanımını araştırmaktadır. QCM sensör kaplamalarının SEM analizi, polimetil metakrilat (PMMA) kaplamaların düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) kaplamalara göre daha tutarlı kalınlık ve stabilite sunduğunu, LDPE'nin ise homojen olmayan bir yapı sergilediğini göstermiştir. Bu çalışmada farklı harmonik frekanslar altında, seyreltilmemiş ve seyreltilmiş aPTT reaktifi ile PFP örneklerinde pıhtılar oluşturulmuş ve frekans eğrileri analiz edilerek önemli parametreler türetilmiştir. Seyreltilmiş aPTT reaktifi ile oluşturulan pıhtılarda, pıhtılaşma süresi uzamış, maksimum pıhtı sertliği ve eğri altında kalan alan değerleri azalarak pıhtı stabilitesi olumsuz etkilenmiştir. Sonuçlar, yüksek frekansların daha yüksek hassasiyet sunduğunu ve reaktif yoğunluğundaki farklılıkları daha iyi yansıttığını göstermektedir. Ek olarak, modifiye edilmiş 3-katmanlı Kelvin-Voigt modeli kullanarak pıhtı kalınlığı, kayma modülü, viskozite gibi pıhtıların viskoelastik özelliklerini ortaya koyan parametreler hesaplanmıştır. Reaktif seyreltmenin, pıhtının sertliğinde ve mekanik bütünlüğünde azalmayı işaret eden kayma modülünü önemli ölçüde azalttığı gözlenmiştir. Pıhtı kalınlığı ve kayma viskozitesi reaktif seyreltilmesinden büyük ölçüde etkilenmemiş olsa da kayma modülündeki azalma, daha zayıf ve deformasyona karşı direnci düşük bir fibrin ağına işaret etmektedir. Sonuç olarak, QCM, çok harmonikli analiz ve gelişmiş viskoelastik modelleme ile pıhtı oluşum sürecini hassas ve gerçek zamanlı olarak izlemek için güçlü bir alternatif yöntem olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the use of Quartz Crystal Microbalance (QCM) technology as an alternative to conventional activated partial thromboplastin time (aPTT) tests for real-time monitoring of blood clotting dynamics in platelet-poor plasma (PPP). SEM analysis of QCM sensor coatings revealed that polymethyl methacrylate (PMMA) coatings provide more consistent thickness and stability compared to low-density polyethylene (LDPE), which exhibited a non-homogeneous structure. This finding emphasizes that PMMA coatings are more suitable for reliable QCM measurements in liquid environments. In the study, clots were formed in PPP samples using both undiluted and diluted aPTT reagents across different harmonic frequencies, and critical parameters were derived through frequency curve analysis. Clots formed with diluted aPTT reagents showed a prolonged clotting time, reduced maximum clot firmness, and a decreased area under the curve, resulting in compromised clot stability. The results indicate that higher frequencies, particularly 30 and 50 MHz, provide greater sensitivity and better reflect differences in reagent concentration. Additionally, using a modified 3-layer Kelvin-Voigt model, parameters revealing the viscoelastic properties of clots such as clot thickness, shear modulus, and shear viscosity were calculated. It was observed that reagent dilution significantly reduced the shear modulus, indicating a decrease in clot stiffness and mechanical integrity. Although clot thickness and shear viscosity were largely unaffected by reagent dilution, the reduction in shear modulus suggests a weaker fibrin network with lower resistance to deformation. In conclusion, QCM emerges as a powerful alternative method for precise and real-time monitoring of the clot formation process through multi-harmonic analysis and advanced viscoelastic modeling.