Laparoskopik kolesistektomi operasyonu uygulanan hastalarda ketamin ve deksmedetomidinin postoperatif ağrı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of ketamine and dexmedetomidine in terms of postoperative pain in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy operation
- Tez No: 910744
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN GÖKÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Pain, Anesthesia, Ketamine, Dexmedetomidine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Laparoskopik kolesistektomi operasyonlarında ketamin ve deksmedetomidinin postoperatif analjezik etkinliğini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmada Akademik Etik Kurul onayı alındıktan sonra laparoskopik kolesistektomi operasyonu planlanan, 18-65 yaşları arasındaki 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar 20'şer kişilik üç gruba ayrılmış. Grup 1'deki hastalara 0.5 mg/kg bolus sonrası, 10 μg/kg/dakika dozunda ketamin infüzyonu verildi. Grup 2'deki hastalara 1 μg/kg bolus sonrası 0.5 μg/kg/saat dozunda deksmedetomidin infüzyonu verildi. Grup 3'teki hastalara ise salin infüzyonu verildi. Ameliyat sonrası ilk 24 saat boyunca hastaların Visual Analog Skala (VAS) skorları, ağrı skorları (numeric rating scale, NRS), kalp atım hızı (KAH), sistolik kan basıncı (SKB), diyastolik kan basıncı (DKB) ve ortalama arter basıncı (OAB) değerleri, tüketilen analjezik miktarı, postoperatif bulantı ve kusma ile hasta memnuniyeti kaydedildi. Hastaların demografik özellikleri ile intraoperatif ve postoperatif verileri SPSS kullanılarak analiz edildi ve p ≤ 0.05 değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Gruplar arası VAS skoru karşılaştırıldığında postoperatif 0, 2, 6 ve 12. saatlerde Ketamin ve Deksmedetomidin Grubunun, Kontrol Grubuna göre daha düşük VAS değerlerine sahip olduğu görüldü. NRS skoruna bakıldığında da aynı zaman dilimlerinde ketamin ve deksmedetomidin alanlarda daha düşük değerler tespit edildi. Postoperatif 24. saatte ise gruplar arası VAS ve NRS skoru bakımından fark görülmedi. Postoperatif dönemde verilen tramadol miktarının da ketamin ve deksmedetomidin alanlarda daha az olduğu görüldü. Ancak ketamin ile deksmedetomidin arasında değerlendirilen bu parametrelerde fark görülmedi. Sonuç: Ketamin ve deksmedetomidin alan hastaların postoperatif ağrı skorları ve ek analjezi ihtiyaçlarının daha düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak ketamin ve deksmedetomidinin birbirlerine üstünlükleri tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim was to investigate the postoperative analgesic efficacy of ketamine and dexmedetomidine in laparoscopic cholecystectomy operations. Materials and Methods: In this prospective observational study, after obtaining approval from the Academic Ethics Committee, 60 patients aged 18-65 years who were scheduled for laparoscopic cholecystectomy were included. The patients were divided into three groups of 20 each. Patients in Group 1 received a ketamine infusion at a dose of 0.5 mg/kg bolus followed by 10 μg/kg/min. Patients in Group 2 received a dexmedetomidine infusion at a dose of 1 μg/kg bolus followed by 0.5 μg/kg/hr. Patients in Group 3 received a saline infusion. For the first 24 hours postoperatively, the patients' Visual Analog Scale (VAS) scores, pain scores (numeric rating scale, NRS), heart rate (HR), systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), and mean arterial pressure (MAP) values, the amount of analgesic consumed, postoperative nausea and vomiting, and patient satisfaction were recorded. The demographic characteristics and intraoperative and postoperative data of the patients were analyzed using SPSS, and values of p ≤ 0.05 were considered statistically significant. Results: When comparing the VAS scores between the groups, it was observed that the Ketamine and Dexmedetomidine Groups had lower VAS values at 0, 2, 6, and 12 hours postoperatively compared to the Control Group. Similarly, lower NRS values were found in the ketamine and dexmedetomidine groups during the same time periods. However, no difference was observed between the groups in terms of VAS and NRS scores at 24 hours postoperatively. The amount of tramadol administered postoperatively was also found to be lower in the ketamine and dexmedetomidine groups. However, no difference was found between ketamine and dexmedetomidine in the evaluated parameters. Conclusion: Ketamine and dexmedetomidine were found to be effective for the analgesic needs of patients undergoing laparoscopic cholecystectomy surgery. The study concluded that patients receiving ketamine and dexmedetomidine had lower postoperative pain scores and additional analgesia needs. However, no superiority between ketamine and dexmedetomidine was detected.