Plastik parça üretim tesisinin termoekonomik analizi
Thermoeconomic analysis of a plastic parts production facility
  1. Tez No: 910767
  2. Yazar: MEHMET MURAT GÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİ KARAALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, termoekonomi, ekserji maliyeti, Energy, thermoeconomy, exergetic cost
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada bir plastik parça üretim tesisinin termoekonomik analizi üzerine bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Burada plastik parça üretim tesisinin termoekonomik performansında rol oynayan parametreler olan atık ısı enerjisi miktarı, harcanan elektrik ve diğer enerjiler ve maliyetler, bunların yanında işçilik giderleri, amortismanlar, vergiler, kira, yatırım cari giderleri ve kredi faizleri gibi birçok maliyet ve enerji unsurları araştırılmış ve bunlar hakkında bilgilendirmeler yapılmıştır. Plastik parça üretim tesisinin kışın ısıtma ve yazın soğutma için en uygun termoekonomik çözümün dikey toprak altı kaynaklı ısı pompasının uygun olduğu ve kullanılması gereken en performanslı iş akışkanının R32 olduğu bulunmuştur. Tesiste şu anda ısıtma ve soğutma sistemleri elektrik enerjisi ile yapılmaktadır. Isıtmanın toprak kaynaklı ısı pompası ile yapılması durumunda maliyetler COPIP 4.25 bulunduğundan ısıtma için verilecek her bir kW elektrik enerjisine karşılık 4.25 kW ısıtma enerjisi elde edilecektir. Burada kazanç %325 civarında artmaktadır. Yani ısıtma giderleri yüzde 77.5 civarında azalmakta yani yüz liradan 23.5 liraya düşmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a research was conducted on the thermoeconomic analysis of a plastic parts production facility. Here, many cost and energy elements such as the amount of waste heat energy, consumed electricity and other energies and costs, as well as labor costs, depreciation, taxes, rent, investment current expenses and loan interest, which are the parameters that play a role in the thermoeconomic performance of the plastic parts production facility, have been investigated and these Information was provided about the It has been found that the most suitable thermoeconomic solution for winter heating and summer cooling of the plastic parts production facility is a vertical underground source heat pump and the most high-performance working fluid that should be used is R32. Currently, the heating and cooling systems in the facility are powered by electrical energy. If the heating is done with a ground source heat pump, 4.25 kW of heating energy will be obtained for each kW of electrical energy given for heating, since the costs are COPIP 4.25. Here the earnings increase by around 325%. In other words, heating costs decrease by around 77.5 percent, that is, from one hundred liras to 23.5 liras.