Gastrik hiperplastik poliplerin nüks ve neoplastik dönüşüm sıklığı ve risk faktörleri
  1. Tez No: 910949
  2. Yazar: HAJAR SHAMIZADA SARKARLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERKAN DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Özefagogastroduodeneskopi, gastrointestinal sistem, gastrik hiperplastik polip, helicobacter pylori, neoplastik dönüşüm, polipektomi, Esophagogastroduodenoscopy, gastrointestinal system, gastric hyperplastic polyp, helicobacter pylori, neoplastic transformation, polypectomy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş: GHP'ler genellikle asemptomatiktir ve üst endoskopide tesadüfen keşfedilir. Ancak neoplastik transformasyon ve nüks riski taşırlar. Neoplastik transformasyon ve nüks sıklığı ve risk faktörleri iyi belirlenmemiştir ve devam eden ilgi alanlarıdır. Amaç: Bu çalışma, GHP'lerin sıklığını değerlendirmeyi, nüks ve neoplastik dönüşüm için risk faktörlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: 2017-2022 yılları arasında ÖGD yapılan 365 hasta üzerinde retrospektif bir analiz yapıldı. Analiz edilen veriler arasında demografik bilgiler, klinik bulgular, endoskopik ve histopatolojik sonuçlar yer aldı. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 61 ± 11,5 yıl olup, 1 sayıda olması nüks riskini, intestinal metaplazi varlığı ise neoplastik dönüşüm riskini artırdığı görüldü. Nüks neoplastik transformasyonla ilişkilendirilmedi.
Özet (Çeviri)
Introduction: Gastric hyperplastic polyps are generally detected as innocuous incidental findings. However, they have a risk of neoplastic transformation and recurrence. Frequency and risk factors for neoplastic transformation and recurrence are not well established and are fields of ongoing interest. Objective: This study aims to evaluate the frequency of and identify the risk factors for recurrence and neoplastic change of gastric hyperplastic polyps. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on 365 patients who underwent EGD between 2017 and 2022. Data analyzed included demographic information, clinical findings, endoscopic and histopathological results. Findings: The mean age of the patients was 61 ± 11,5 years, 222 patients (60.8%) were 1 polyp in number increased the risk of recurrence, and the presence of intestinal metaplasia increased the risk of neoplastic transformation. Recurrence was not associated with neoplastic transformation.