Konjenital üreteropelvik bileşke darliğinincerrahi endi̇kasyonlarin belirlenmesi vetakibi̇nde biyobeli̇rteçlerin yeri
The role of biomarkers in determination of surgical indications and follow-up of congenital ureteropelvic junction stenosis
  1. Tez No: 910983
  2. Yazar: NECMETTİN AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ureteropelvik Bileşke Darlığı, Biyomarker, NGAL, Serum Total Thiol, Vanin-1, Ureteropelvic Junction Obstruction, Biomarker, NGAL, Serum Total Thiol, Vanin-1
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Giriş: Üreteropelvik bileşke darlığı (UPBD), idrarın renal pelvisten üretere tam veya kısmi geçişinin engellendiği bir durumdur ve düşük dereceli geçici dilatasyonlardan kalıcı renal hasara kadar değişen sonuçlar doğurabilir. UPBD'nin tanı ve takibi için üriner ultrasonografi ve nükleer sintigrafi önemlidir. Ancak, bu testlerin kısıtlılıkları nedeniyle hastaların tanı ve tedavisinde gecikmeler ve takiplerinde renal hasar meydana gelebilir. Çalışmamızın amacı, UPBD tanısı almış hastaların tanı, tedavi ve cerrahi sonrası takiplerinde kişisel farklılıkların olmadığı biyobelirteçlerin etkinliğini belirlemektir. Materyal ve Metot: 2019-2022 yılları arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahi Kliniği'nde UPBD tanısı alan, takip edilen ve tedavisi yapılan 54 hasta ile 10 kontrol grubu çocuğun verileri prospektif olarak değerlendirildi. Antenatal hidronefroz saptanan yenidoğan bebekler ve annelerinin idrarında BK polyomavirüs araştırıldı. Hastalar SFU gruplaması ve tedavi gruplamasına göre ayrıldı ve kanda oksidatif stres indeksi, thiol, disülfit, TNF-α, TGF-β, Pentraxin-3 ve Vanin-1, idrarda ise NGAL ölçüldü. Bu sonuçlar hastaların ultrasonografi ve sintigrafi verileriyle karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen hastaların %73,4'ü erkek, %26,6'sı kızdı. Yaş ortalaması 3,164±3 idi. Hem serum total thiol hem de üriner NGAL değerleri, hastaların SFU gruplaması ve tedavi gruplaması ile paralellik gösteriyordu. (Thiol; p=0,02, p=0,0339. NGAL; p=0,007, p=0,0017). Preoperatif sintigrafide DRF'si %40 ve altında olan ve cerrahi ile tam iyileşme görülen 9 hastanın postoperatif vanin-1 değerinde anlamlı artış gözlendi (p=0,008). Sonuç: UPBD'li hastaların gruplandırılmasında ve cerrahi endikasyonlarının belirlenmesinde serum total thiol ve üriner NGAL değerlerinin yol gösterici olabileceğini ve cerrahi sonrası takiplerde ise vanin-1'in klinikte kullanılabilecek bir biyobelirteç olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Uretero-pelvic junction stenosis (UPJO) is a complete or partial obstruction of the passage of urine from the renal pelvis to the ureter, which can manifest clinically with a range of conditions from low-grade transient dilation to permanent renal damage. Urinary ultrasonography and nuclear scintigraphy play crucial roles in the diagnosis and followup of UPJO. However, the disadvantages of these tests may result in delayed diagnosis and treatment, and renal damage during follow-up. In our study, we aimed to determine the effectiveness of biomarkers, without individual differences, for diagnosing, treating, and monitoring patients with UPJO during postoperative followup. Material And Method: In this study, we prospectively evaluated the data of 54 patients diagnosed with UPJO, treated, and followed up postoperatively at the Inonu University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, between 2019-2022, along with 10 control group children. We examined the presence of the BK polyomavirus in the urine of newborn babies with antenatal hydronephrosis and their mothers. Additionally, we analyzed oxidative stress index, thiol, disulfide, TNF-α, TGF-β, Pentraxin-3, and Vanin1 in blood samples, and NGAL in urine samples. These results were compared with ultrasound and scintigraphy data. Results: Among the patients included in the study, 47 (73.4%) were male and 17 (26.6%) were female. The mean age was 3.164 ± 3 years. Serum total thiol and urinary NGAL values were consistent with the SFU grouping and treatment grouping (Thiol; p=0.02, p=0.0339. NGAL; p=0.007, p=0.0017). A significant increase in postoperative Vanin-1 value was observed in nine patients with a DRF of 40% or less on preoperative scintigraphy and complete recovery following surgery (p=0.008). Conclusion: We propose that serum total thiol and urinary NGAL values may be helpful in categorizing patients with UPJO and determining surgical indications. Furthermore, Vanin-1 may serve as a clinically useful biomarker for postoperative follow-up.