Yenidoğanlarda endotrakeal tüp pozisyonunun belirlenmesinde kullanılanyöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of methods used in determining endotracheal tube position in newborns
  1. Tez No: 910998
  2. Yazar: ŞERMİN TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM MURAT HİRFANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Endotracheal Intubation, Neonatal Intensive Care Unit, Respiratory Distress, Endotracheal Tube Depth Estimate
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş: Endotrakeal entübasyon, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde, doğum salonunda, acil serviste acil koşullarda veya elektif olarak güvenli bir hava yolu sağlamak üzere gerekebilen ve sıklıkla uygulanan bir işlemdir. Endotrakeal entübasyon işlemi 30 saniyede tamamlanmalıdır bu nedenle işlem öncesi tüp derinliğini belirlemek önemlidir. Amaç: Endotrakeal entübasyonlarda oluşabilecek komplikasyonları en aza indirgemek, uygulayıcılar arası oluşan farklılıkları ortadan kaldırmak adına tüp pozisyonunu önceden belirlemek için en uygun tahmin yöntemini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Nisan 2021 – Ekim 2021 tarihleri arasında endotrakeal entübasyon yapılmış olan hastaların dosyalarından gestasyonel yaş, takvim yaşı, düzeltilmiş yaşı, doğumda ve entübasyon sırasındaki vücut ağırlığı, nazal septum tragus mesafesi, baş çevresi ölçümü, sternum uzunluğu, mandibula uzunluğu taranmış, Nucleus sistemi üzerinden hastaların iki yönlü akciğer grafilerine ulaşılarak endotrakeal tüp ucunun karina ve T3 vertebra seviyesine uzunlukları ölçülmüştür. Bu bilgiler kullanılarak NST + 1, gestasyon haftasına göre tüp tahmini yeri, kiloya göre tüp tahmini yeri, baş çevresine göre tüp tahmini yeri, gestasyon haftasının 50. persentilindeki baş çevresine göre tüp tahmini yeri, mandibula ve sternum uzunluğuna göre tüp tahmini yeri ve kilonun 50. persentilde olduğu gestasyon 75 haftasına göre tüp tahmini yeri hesaplanmıştır. Hesaplanan bu parametreler doğrultusundan istatistiksel analiz yapılarak ölçüm yöntemlerinin nihai dudak kenarı cm değeri ile arasındaki korelasyon değerlerine bakılmıştır. Bulgular: İşlem öncesi endotrakeal tüp tahmin yöntemlerinden kiloya göre tahmini yer değeri en anlamlı pozitif korelasyonda iken yeni antropometrik ölçümlerden gestasyon haftasının 50. persentilindeki baş çevresine göre tüp tahmini yer değeri en anlamlı pozitif korelasyonda bulunmuştur. Sonuçlar: Çalışmamızda elde edilen sonuçlara göre gestasyon haftasının 50. persentilindeki baş çevresine göre ETT tahmini yeri yüksek pozitif korelasyonda, pratik ve hızlı bir yöntemdir. Anahtar Sözcükler : Endotrakeal Entübasyon, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, Solunum Sıkıntısı, Endotrakeal Tüp Derinliği Tahmini
Özet (Çeviri)
Introduction: Endotractional intubation is a frequently performed procedure that may be required and frequently applied in neonatal intensive care units, in the delivery room, in the emergency room, in emergency conditions or electively to provide a safe airway. Endotracheal intubation should be completed in 30 seconds, so it is important to determine the depth of the tube before the procedure. Objective: To minimize complications that may occur in endotracheal intubations and to determine the optimal forecasting method to determine the tube position in advance in order to eliminate the differences between the practitioners. Material and Methods: Gestational age, calendar age, corrected age, body weight at birth and during intubation, nasal septum tragus distance, head circumference measurement, sternum length, mandible length from the files of patients who had endotracheal intubation between April 2021 and October 2021 in the Neonatal Intensive Care Unit of Gazi University Faculty of Medicine scanned. The length of the tube tip to the carina and T3 vertebral level was measured from lung x-rays of patients through radiologic system. Using this information, NST + 1, tube forecast location by gestation age, tube estimate location by weight, tube forecast location according to head circumferior, tube forecast location according to 50th percentile head circumferential area of 77 gestation week, tube estimated location according to mandible and sternum length calculated. Statistical analysis was performed in line with these calculated parameters and correlation values between the final lip edge cm value of the measurement methods were looked at. Results: While the estimated ground value by weight from the endotrophic tube estimation methods before the procedure was the most significant positive correlation, the tube estimated ground value was found to be the most significant positive correlation from the new anthropometric measurements according to the head circumference in the 50th percentile of the gestational age. Results: According to the results obtained in our study, ETT estimate location is a practical and fast method in high positive correlation according to the head circumferential area in the 50th percentile of the gestational age.