Stem yaklaşımına dayalı sürdürülebilir kalkınma eğitiminin 5.sınıf öğrencilerinin tutum ve davranışlarına etkisinin incelenmesi
Examining the effect of sustainable development education based on stem approach on the attitude and behavior of 5th grade students
  1. Tez No: 911005
  2. Yazar: ZÜBEYDE TECİMER ALTINEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA HAMALOSMANOĞLU, DOÇ. DR. ESRA KIZILAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: hayat boyu öğrenme, STEM yaklaşımı, sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir kalkınma eğitimi, tutum, attitude, lifelong learning, STEM approach, sustainable development, sustainable development education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu araştırmanın amacı; STEM yaklaşımına dayalı sürdürülebilir kalkınma eğitiminin 5. sınıf öğrencilerinin sürdürülebilir kalkınmaya yönelik tutum ve davranışlarına etkisini ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik görüşlerini belirlemektir. Karma araştırma yöntemi ile kurgulanan bu araştırma açıklayıcı ardışık desen kapsamında yürütülmüştür. Nicel araştırma desenlerinden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen, nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji deseni tercih edilmiştir. Araştırma Orta Anadolu'nun bir ilindeki ortaokulda 5. sınıfta öğrenim gören 52'si deney grubu, 49'u kontrol grubu olmak üzere toplam 101 öğrenci ve görüşmeler için seçilen 12 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Sürdürülebilir Kalkınmaya Yönelik Tutum Ölçeği”ve“Sürdürülebilir Kalkınmaya Yönelik Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”geliştirilerek kullanılmıştır. Deney grubunda STEM yaklaşımı çerçevesinde hazırlanan etkinlikler ile sürdürülebilir kalkınma eğitimi gerçekleştirilmiştir. Aynı konu kontrol grubunda mevcut fen bilimleri öğretim programına uygun şekilde gerçekleştirilmiştir. Nicel veri toplama araçlarından elde edilen bulgular betimsel ve çıkarımsal istatistik ile analiz edilmiştir. Çalışmada veriler normal dağılım göstermediğinden non-parametrik testlerden Mann-Whitney U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve görüşme formu ile elde edilen veriler ise tümevarımsal içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, deney grubu ve kontrol grubunun sürdürülebilir kalkınmaya yönelik ön test tutum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı; fakat son test tutum puanlarında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonucuna göre, STEM yaklaşımı çerçevesinde hazırlanan sürdürülebilir kalkınma eğitiminin öğrencilerin tutumlarını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Deney grubundaki öğrencilerin sürdürülebilir kalkınmaya yönelik görüşlerinin nicel verileri destekler nitelikte olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sürdürülebilir kalkınma eğitimine yönelik öğretim etkinlikleri öğretmenler tarafından etkinlik oluşturulurken örnek alınabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is; to examine the effect of sustainable development education based on STEM approach on 5th grade students' attitudes and behaviors towards sustainable development and their views on sustainable development. This research, which was designed with a mixed research method was conducted within the scope of explanatory sequential design. Quasi-experimental design with pre-test and post-test control group, which is a quantitative research design, and phenomenology design, which is a qualitative research design, were used. The research was conducted with a total of 101 students, 52 of whom are in the experimental group and 49 of whom are in the control group, studying in the 5th grade at a secondary school in a province of Central Anatolia and 12 students for interviews.“Attitude Scale Towards Sustainable Development”and“Semi-Structured Interview Form for Sustainable Development”are developed and used as data collection tools in the research. Findings obtained from quantitative data collection tools were analyzed with descriptive and inferential statistics. In the study, the data obtained from the non-parametric tests, Mann-Whitney U Test and Wilcoxon Signed Rank and the interview form were analyzed with inductive content analysis. According to the findings of the research, a statistically significant difference was determined in the post-test attitude scores of the experimental group and the control group towards sustainable development in favor of the experimental group. According to the results of the research, it was determined that sustainable development training within the framework of the STEM approach would improve their attitudes positively.