Ebû'l-Hasan Ali en-Nedvî'nin hayatı ve siyer anlayışı
Abul Hasan Ali Nadwi's life and approach to sirah
- Tez No: 996743
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İslâm Tarihi, Siyer Yazıcılığı, Ebû'l-Hasan en-Nedvî, es-Sîretü'n-Nebeviyye, Câhiliye, Tarih Metodolojisi, Biyografi, Din, Siyer, Tarih, Islamic History, Sirah Writing, Abu'l-Hasan al-Nadwi, al-Sirah al-Nabawiyyah, Jahiliyyah, Historical Methodology, Biography, Religion, Siyer, History
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 20. yüzyıl İslâm dünyasının önde gelen âlim ve mütefekkirlerinden Ebû'l-Hasan Ali en-Nedvî'nin (ö. 1999) Siyer yazıcılığındaki metodolojisini ve tarih felsefesini, müellifin“es-Sîretü'n-Nebeviyye”adlı eseri merkezinde incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, Nedvî'nin hayatı, ilmî kişiliği ve eserleri ele alındıktan sonra, söz konusu eserin muhtevası, kaynakları ve üslubu detaylı bir şekilde tahlil edilmiştir. Araştırmada nitel yöntemlerden doküman incelemesi ve betimsel tahlil metodu kullanılmış; Nedvî'nin yaklaşımı, klasik ve çağdaş Siyer literatürü ile mukayese edilmiştir. Bu mukayeseler ışığında, Nedvî'nin yaklaşımının; Hamidullah'ın belgeci, Mevdûdî'nin siyasal ve Mustafa Asım Köksal'ın ansiklopedik ekollerinden ayrılarak özgün bir yer edindiği görülmüştür. Müellif, İslam'ın doğuş coğrafyasını analiz ederken, dönemin medeniyetlerinin zihinsel kirlenmişliğine dikkat çekmiş; Arap Yarımadası'nın seçilmesini, bölge insanının sahip olduğu zihinsel bakiriyet ve ümmîlik vasfıyla gerekçelendirmiştir. Bu mukayeseli analizler göstermektedir ki; Nedvî, İslam tarihini ele alırken sadece olayları sıralamaz, aynı zamanda vahyin indiği coğrafyanın ve muhatap kitle olan Arap toplumunun zihinsel yapısını da sosyolojik bir perspektifle irdeler. O, coğrafya ve insan karakteri arasındaki ilişkiden yola çıkarak, İslam'ın neden o bölgede neşet ettiğini ve ümmî bir toplumun bu evrensel mesajı taşıma liyakatini nasıl kazandığını nedensellik bağları içinde açıklar. Araştırma sonucunda, Nedvî'nin Siyer yazımında“Rabbanî”bir metot izlediği tespit edilmiştir. Müellifin düşünce dünyasında özel bir ıstılah olarak kullandığı bu kavram; bilginin ve tarih anlatımının sadece zihinsel bir aktivite olmaktan çıkıp, Allah rızasını merkeze alan ve muhatabını manevî olgunluğa eriştiren bir davet aracına dönüşmesini ifade eder. Bu metotla müellif, tarihî sadece kronolojik bir bilgi yığını olarak değil, insanlığın manevî inşası için bir model olarak sunmuştur. Bu bağlamda yazar, mucizelerden ziyade Hz. Peygamber'in (s.a.v.) ahlakına ve insani yönüne odaklanarak, O'nu ulaşılamaz bir mit değil, örnek alınabilir bir model olarak işlemiş; Hudeybiye'yi duygulara karşı aklın zaferi, Uhud'u ise Rabbanî bir terbiye süreci olarak yorumlamıştır. Özellikle Câhiliye kavramını tarihsel bir dönemden ziyade evrensel bir değerler krizi olarak yeniden tanımlaması ve Hz. Peygamber'in (s.a.v.) mücadelesini siyasî iktidar talebinden çok iman ve ahlak inşası zeminine oturtması, onu çağdaşlarından ayıran en belirgin özelliklerdir. Eserin, aklı tatmin eden delillerle kalbi besleyen duygusal anlatımı birleştirdiği ve modern insanın manevî boşluğuna hitap eden bir davet metni niteliği taşıdığı bu çalışma ile açıkça ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the methodology of Sirah writing and the philosophy of history of Abu'l-Hasan Ali al-Nadwi (d. 1999), one of the leading scholars and thinkers of the 20th-century Islamic world, focusing on his work titled al-Sirah al-Nabawiyyah. After discussing Nadwi's life, scholarly personality, and works, the content, sources, and style of the aforementioned work are analyzed in detail. The research utilizes qualitative methods—specifically document analysis and descriptive analysis—and compares Nadwi's approach with classical and contemporary Sirah literature. In light of these comparisons, it is observed that Nadwi's approach occupies a unique position, distinguishing itself from Hamidullah's documentary school, Maududi's political school, and Mustafa Asım Köksal's encyclopedic school. While analyzing the geography where Islam emerged, the author draws attention to the“mental pollution”of the civilizations of that period; he justifies the selection of the Arabian Peninsula through the qualities of“mental virginity”and the ummi (unlettered) nature of the region's people. These comparative analyses demonstrate that Nadwi does not merely list events when dealing with Islamic history; he also examines the mental structure of the geography where revelation descended and the target audience—the Arab society—from a sociological perspective. Based on the relationship between geography and human character, he explains within a framework of causality why Islam emerged in that region and how an ummi society gained the merit to carry this universal message. As a result of the research, it has been determined that Nadwi followed a“Rabbanî”(God-centric/Devotional) method in Sirah writing. This concept, used as a specific term in the author's world of thought, signifies that knowledge and historical narrative cease to be merely intellectual activities and transform into a vehicle for da'wah (invitation) that centers on the pleasure of Allah and leads the interlocutor toward spiritual maturity. Through this method, the author presents history not as a chronological pile of information, but as a model for the spiritual reconstruction of humanity. In this context, the author focuses on the morality and human aspects of the Prophet (pbuh) rather than miracles, portraying him not as an unreachable myth but as an imitable role model; he interprets Hudaybiyyah as the victory of reason over emotions and Uhud as a process of divine (Rabbanî) discipline. His redefinition of the concept of Jahiliyyah as a universal crisis of values rather than a mere historical period, and his grounding of the Prophet's (pbuh) struggle on the foundation of building faith and morality—rather than a demand for political power—are the most distinct features that separate him from his contemporaries. This study clearly reveals that the work combines rational evidence with an emotional narrative that nourishes the heart, serving as a text of da'wah that addresses the spiritual void of modern man.