Digital technologies and social cohesion: A Comparative analysis in Germany, Finland, and Sweden
Dijital teknolojiler ve sosyal uyum: Almanya, Fı̇nlandı̇ya ve İsveç'te karşılaştırmalı analı̇z
- Tez No: 911230
- Danışmanlar: DR. KEREM KILIÇDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal uyum, dijital teknolojiler, dijital beceriler, eşitsizliğin azaltılması, sosyal sermaye, Social cohesion, digital technologies, digital skill, inequality reduction, social capital
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TED Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez, güçlü dijital altyapılara sahip gelişmiş ekonomilerde eşitsizlikleri azaltarak ve sosyal sermayeyi artırarak sosyal uyumu geliştirmede dijital teknoloji programlarının rolünü araştırmaktadır. Karşılaştırmalı analiz için en benzer sistem tasarımı yöntemini kullanarak, Almanya, Finlandiya ve İsveç'teki dijital beceri girişimlerinin tasarımı ve uygulanmasındaki hem güçlü hem de zayıf yönleri tespit etmektedir. Bulgular, bu ülkelerdeki göçmenlerin genel olarak dijital araçlara erişimi olsa da, sınırlı çok dilli destek, internet erişimi ve hizmet maliyetleri gibi zorlukların eşit erişimi engellediğini vurgulamaktadır. E-öğrenme fırsatları sunan dijital teknolojiler ve kamu hizmetlerinin dijitalleştirilmesi değerli bir destek sağlamakla birlikte, işgücü piyasasına entegrasyonun yavaş olması, yabancı niteliklerin tanınması, yasal dil engelleri ve iş yerinde ayrımcılık gibi sorunlar devam etmektedir. Dijital platformlar ve sivil toplum, özellikle profesyonel ağ oluşturma ve mentorluk konularında hükümetlerin çabalarını desteklemede önemli rol oynamaktadır. Özel uygulamalar ve çevrimiçi öğrenme araçları, eşit erişim ve kültürel açıdan yetkin bakım sağlamak için hizmet tasarımında kesişimselliğin önemini vurgulayarak, göçmenlerin farklı ihtiyaçlarını karşılama konusunda kritik öneme sahiptir. Araştırma, dijital araçların ve çevrimiçi platformların eşitsizlikleri azaltma, bağlantıları geliştirme ve kapsayıcılığı teşvik etme potansiyelinin altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the role of digital technology programs in enhancing social cohesion by reducing inequalities and increasing social capital in advanced economies with robust digital infrastructures. Using a most similar system design method for comparative analysis, it identifies both strengths and weaknesses in the design and implementation of digital technology initiatives across Germany, Finland, and Sweden. The findings highlight that while migrants in these countries generally have access to digital tools, challenges such as limited multilingual support, internet access, and service costs hinder equitable access. Digital technologies with e-learning opportunities and the digitization of public services provide valuable support, yet issues like slow labor market integration, recognition of foreign qualifications, legal language barriers, and workplace discrimination persist. Digital platforms and civil society play crucial roles in supplementing governmental efforts, particularly in professional networking and mentorship. Tailored applications and online learning tools are critical for addressing the diverse needs of migrants, emphasizing the importance of intersectionality in service design to ensure equal access and culturally competent care. The research underscores the potential of digital tools and online platforms to reduce disparities, foster connections, and promote inclusivity.