Asiklovir ve hidrokortizon'un farmasötik preparatlarda HPLC ile yanyana analizi
Simultaneous analysis of acyclovir and hydrocortisone in pharmaceutical preparations by HPLC
  1. Tez No: 911453
  2. Yazar: EMEL ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARMAĞAN ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Asiklovir, Hidrokortizon, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC), Metot Validasyonu, Farmasötik Formülasyon, Acyclovir, Hydrocortisone, High-Performance Liquid Chromatography (HPLC), Method Validation, Pharmaceutical Preparations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez kapsamında, asiklovir ile hidrokortizon'un farmasötik preparatlarda yan yana tayini amacıyla yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) yöntemi geliştirilmiş olup metodun validasyonu başarıyla tamamlanmıştır. Kromatografik ayırmalar, C18 kolonda, Hareketli faz olarak fosfat tamponu ve asetonitril gradyent elüsyonu kullanılarak 1,5 ml/dakika akış hızında ve 254 nm dalga boyunda gerçekleştirilmiştir. Yöntemin doğrusallığı 0,004 – 0,14 mg/ml aralığında tespit edilmiştir. Asiklovir için LOD ve LOQ değerleri sırasıyla 0,10 mg/ml ve 0,31 mg/ml, hidrokortizon için ise 0,15 mg/ml ve 0,45 mg/ml olarak belirlenmiştir. Asiklovir ve hidrokortizon için hesaplanan korelasyon katsayıları 0,99'dan yüksek bulunmuştur. Asiklovir için geri kazanım değerleri %99,67-100,74 arasında, hidrokortizon için ise %99,22-99,58 arasında ölçülmüştür. Tüm istatistiksel veriler değerlendirilmiş olup, geliştirilen analitik yöntem hassas, seçici ve tekrarlanabilir olarak belirlenmiş ve asiklovir ile hidrokortizon'un farmasötik preparatlarda yanyana analizinde güvenle kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a high performance liquid chromatography (HPLC) method was developed for the simultaneous dedermination of acyclovir and hydrocortisone in pharmaceutical preparations which validation of the method was successfully completed. Chromatographic separations were carried out on a C18 column using phosphate buffer and acetonitrile gradient elution as a mobile phase at a flow rate of 1.5 ml/min and a wavelength of 254 nm. The linearity of the method was determined in the range of 0.004 - 0.14 mg/ml. The detection and quantification limits for acyclovir were 0.10 mg/ml and 0.31 mg/ml, and for hydrocortisone 0.15 mg/ml and 0.45 mg/ml, respectively. The correlation coefficients calculated for acyclovir and hydrocortisone were higher than 0.99. The recovery values for Acyclovir were measured between 99.67-100.74% and for hydrocortisone between 99.22 – 99.58%. All statistical data were evaluated and the developed analytical method was found to be sensitive, selective and reproducible and it was concluded that can be safely used for the simultaneous analysis of acyclovir and hydrocortisone in pharmaceutical preparations.