Laparoskopik cerrahide M-TAPA veya ESP bloğunun postoperatif analjezi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of M-TAPA or ESP block on postoperative analgesia in laparoscopic surgery
- Tez No: 911469
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİYE SIVACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: ESP Blok, Laparoskopik Cerrahi, M-TAPA, Postoperatif Ağrı, ESP block, laparoscopic surgery, M-TAPA, postoperative pain
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Laparokopik kolesistektomi operasyonlarında postoperatif ağrının azaltılması hala önemli bir konudur. Bu tez çalışmasında multimodal analjezi kapsamında laparoskopik kolesistektomi operasyonlarında M-TAPA veya ESP blok türlerinin postoperatif VAS skorlarının, ilk ek analjezik ihtiyacı süresi uzunluğunun, hasta memnuniyetinin, hastanede kalış süresi uzunluğunun karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız prospektif klinik bir çalışma olup Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hastanesinde 01/09/2022 ile 01/05/2023 tarihleri arası genel anestezi altında elektif şartlarda laparokopik kolesistektomi yapılan 18-70 yaş arasındaki, ASA skoru I-III arası olan 40 hastayı kapsamaktadır. Hastalar randomize örnekleme yöntemine göre M-TAPA bloğu uygulanan Grup I (n=20) ve ESP bloğu uygulanan Grup II (n=20) olmak üzere iki gruba ayrılarak incelenmiştir. Tüm hastalara operasyon bitiminden yaklaşık 30 dk. önce postoperatif analjezi amacıyla 1 mg/kg tramadol intravenöz uygulanmıştır. Hastaların postoperatif 24 saatlik dinamik ve istirahat VAS skorları, ilk ek analjezik saatleri, hasta memnuniyeti, hastanede kalış süreleri değerlendirilmiştir. Bulgular: İkinci saat dinamik VAS skorları benzerken (p=0.067), istirahat VAS skoru M-TAPA grubunda anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur ( p=0.018). Dördüncü ve sekizinci saat istirahat ve dinamik VAS skorları M-TAPA grubunda istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (sırasıyla p=0.002, p=0.003, p=0.024, p=0.045). Gruplar arasında 12. ve 24. saatlerdeki istirahat ve dinamik VAS skorlarının benzer olduğu bulunmuştur. İlk ek analjezik gereksinimi için gereken süre M-TAPA grubunda istatistiksel açıdan anlamlı bir şekilde daha uzun olduğu bulunmuştur (p=0.041). Sonuç: Laparoskopik kolesistektomi operasyonlarında M-TAPA bloğunun ESP bloğuna göre postoperatif ağrı skorlarını daha fazla düşürdüğü gözlenmiştir. Buna ek olarak, M-TAPA bloğunda ilk ek analjezi gereksinimi daha geç olduğundan kolesistektomi operasyonlarında postoperatif analjezi için tercih edilmesinin uygun olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Reducing postoperative pain in laparoscopic cholecystectomy operations is still an important issue. In this thesis study, it was aimed to compare the postoperative VAS scores, the duration of the first additional analgesic requirement, patient satisfaction, and the length of hospital stay of M-TAPA or ESP block types in laparoscopic cholecystectomy operations within the scope of multimodal analgesia. Materials and Methods: Our study is a prospective clinical study and includes 40 patients aged between 18-70 years and with ASA scores between I-III who underwent elective laparoscopic cholecystectomy under general anesthesia between 01/09/2022 and 01/05/2023 at Afyonkarahisar Health Sciences University Hospital. The patients were divided into two groups according to the randomized sampling method as Group I (n=20) to which M-TAPA block was applied and Group II (n=20) to which ESP block was applied. All patients were examined approximately 30 min after the end of the operation. First, 1 mg/kg tramadol was administered intravenously for postoperative analgesia. Postoperative 24-hour dynamic and resting VAS scores, first additional analgesic hours, patient satisfaction, and hospital stay were evaluated. Results: While the second hour dynamic VAS scores were similar (p=0.067), the resting VAS score was found to be significantly lower in the M-TAPA group (p=0.018). The fourth and eighth hour resting and dynamic VAS scores were found to be statistically significantly lower in the M-TAPA group (p=0.002, p=0.003, p=0.024, p=0.045, respectively). The resting and dynamic VAS scores at the 12th and 24th hours were found to be similar between the groups. The time required for the first additional analgesic requirement was found to be statistically significantly longer in the M-TAPA group (p=0.041). Conclusion: It was observed that M-TAPA block reduced postoperative pain scores more than ESP block in laparoscopic cholecystectomy operations. In addition, since the first analgesia requirement is later in M-TAPA block, we believe that it is appropriate to prefer it for postoperative analgesia in cholecystectomy operations.