Laparoskopik kolesistektomi uygulanan hastalarda modifiye torakoabdominal plan bloğu ve transversus abdominus plan bloğunun postoperatif analjezi üzerine etkisi
The effect of modified thoraco abdominal plan block and transversus abdominus plan block on postoperative analgesis in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy
- Tez No: 975346
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ İHSAN YÜREKLİ, DR. ANDAÇ DEDEOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı yönetimi, Pain management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, laparoskopik kolesistektomi uygulanan hastalarda modifiye torakoabdominal plan bloğu (M-TAPA) ve transversus abdominis plan bloğunun (TAP), postoperatif analjezi üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya, etik kurul onayı sonrası elektif laparoskopik kolesistektomi planlanan, 18–65 yaş arası, ASA I–II ve VKİ <35 olan 90 hasta dahil edildi. Hastalar randomize şekilde üç gruba ayrıldı: M-TAPA (n=30), TAP (n=30) ve kontrol (n=30). Blok uygulamaları cerrahi öncesi ultrasonografi eşliğinde gerçekleştirildi. Postoperatif 24 saat boyunca ağrı skorları, ek analjezik gereksinimi, hemodinamik veriler ve hasta memnuniyeti değerlendirildi. Veriler SPSS programında analiz edildi; p<0,05 istatistiksel anlamlılık düzeyi olarak kabul edildi. Bulgular: M-TAPA ve TAP gruplarında tüm zaman noktalarında kontrol grubuna kıyasla Sayısal Derecelendirme Skalası (NRS) ve Görsel Analog Skala (VAS) skorları anlamlı derecede daha düşük bulundu (p=0,001). Özellikle erken postoperatif dönemde M-TAPA, TAP'a göre üstünlük sağlayarak ilk bakı, 2. ve 6. saatlerde daha düşük ağrı skorları ile öne çıktı (p<0,05). Postoperatif 12. ve 24. saatlerde her iki blok grubu arasında anlamlı fark görülmezken, her iki yöntem de kontrol grubuna göre daha etkin bulundu. Ek analjezi gereksinimi M-TAPA grubunda belirgin şekilde daha azdı ve özellikle 6. saatte kontrol grubuna göre anlamlı azalma gösterdi (p=0,002). TAP grubunda bu fark anlamlı değildi. Hasta memnuniyeti düzeyi en yüksek M-TAPA grubunda, en düşük ise kontrol grubunda belirlendi (p=0,001). Sonuç: Laparoskopik kolesistektomi uygulanan hastalarda hem M-TAPA hem de TAP blokları etkili postoperatif analjezi sağlamaktadır. Ancak, M-TAPA bloğu özellikle erken postoperatif dönemde daha üstün ağrı kontrolü sunmakta ve hasta memnuniyetini artırmaktadır. Bu yönüyle M-TAPA, laparoskopik cerrahilerde tercih edilebilir güvenli ve etkili bir bölgesel anestezi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the effects of the modified thoracoabdominal plane (M-TAPA) block and the transversus abdominis plane (TAP) block on postoperative analgesia in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy. Material and Methods: In this prospective observational study, 90 patients aged 18–65 years with ASA physical status I–II and BMI <35 scheduled for elective laparoscopic cholecystectomy were included after obtaining ethics committee approval. Patients were randomly assigned into three groups: M-TAPA (n=30), TAP (n=30), and control (n=30). Blocks were performed under ultrasound guidance prior to surgery. Postoperative pain scores using the Numeric Rating Scale (NRS), additional analgesic requirements, hemodynamic parameters, and patient satisfaction were evaluated for 24 hours postoperatively. Data were analyzed using SPSS software, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: Numeric Rating Scale (NRS) and Visual Analog Scale (VAS) scores were significantly lower in the M-TAPA and TAP groups compared with the control group at all time points (p=0.001). Particularly in the early postoperative period, the M-TAPA group demonstrated superiority over the TAP group, with lower pain scores at the initial assessment, 2nd, and 6th hours (p<0.05). At the 12th and 24th hours, no significant difference was observed between the two block groups, although both remained superior to the control. The need for additional analgesia was significantly lower in the M-TAPA group, especially at the 6th hour compared with the control (p=0.002), whereas this difference was not significant in the TAP group. Patient satisfaction was highest in the M-TAPA group and lowest in the control group (p=0.001). Conclusion: Both M-TAPA and TAP blocks provide effective postoperative analgesia in laparoscopic cholecystectomy. However, the M-TAPA block demonstrates superior pain control in the early postoperative period and increases patient satisfaction. Therefore, M-TAPA may be considered a safe and effective regional anesthesia technique for laparoscopic surgeries.