İntrauterin gelişme geriliği olan gebelerde rutin ultrason takibinde vertebral arter doppler ultrasonun değerlendirilmesi
Evaluation of vertebral artery doppler ultrasound in routine ultrasound follow-up in pregnant women with intrauterine growth retardation
- Tez No: 911575
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Fetal growth restriction, umbilical artery Doppler, vertebral artery Doppler
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Giriş: Fetal büyüme kısıtlılığı (FBK) olan gebeliklerde, fetusun plasentadan yeterli besin alamaması nedeniyle büyümesinin geride kalması durumu söz konusudur. Umblikal arter Doppler ultrasonu, bu durumun erken teşhisinde ve takibinde kullanılan önemli bir yöntemdir. Anormal Doppler bulguları, fetüsün sıkıntı içinde olabileceğine işaret eder ve doğumun erken planlanmasını gerektirebilir. Çalışmada, FBK'lı gebeliklerde vertebral arter Dopplerinin de değerlendirilerek fetusun durumunun daha iyi anlaşılabileceği araştırılmıştır. Yöntem: Çalışma Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Doğum ve Hastalıkları Anabilim Dalı Perinatoloji Kliniğine başvuan ve FBK tanısı olan gebeler üzerinde prospektif olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya katılmaya onam veren ve 18 yaş üstünde olan FBK tanılı gebeler çalışmaya dahil edilirken, anomalili gebelikler çalışma dışında bırakıldı. Çalışma süresince vizitlerde MCA, UA ve VA üzerinde doppler ultrasonografi ölçümleri ile biyometrik ölçümler ve doğum sonrası APGAR skorları ile boy ve kilo kayıt altına alınarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza 47 FBK hastası dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 30,17±6,00 olarak gözlendi. Ortalama gravida sayısı 2,6±1,75 iken parite ortanca değeri 1 (2) olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
Introduction: This study introduces a prospective evaluation of the role of vertebral artery (VA) Doppler in addition to middle cerebral artery (MCA) and umbilical artery (UA) Doppler in pregnancies with fetal growth restriction (FGR). The objective of this prospective study was to assess the utility of vertebral artery (VA) Doppler in addition to middle cerebral artery (MCA) and umbilical artery (UA) Doppler in pregnancies with fetal growth restriction (FGR). Methods: Pregnant women diagnosed with fetal growth restriction (FGR) were prospectively enrolled from the Perinatology Clinic of Akdeniz University Faculty of Medicine. The following data were recorded during follow-up visits: MCA, UA, and VA Doppler ultrasound measurements; biometric measurements; postnatal APGAR scores; height; and weight. Results: A total of 47 patients with fetal growth restriction (FGR) were included in the study. The mean MCA PI was significantly lower in the FGR group than in the control group. Similarly, UA PI was higher in the FGR group. While there was no significant difference in VA PI and RI between the groups, positive correlations were found between VA PI and APGAR score, prenatal height, and weight, and between VA RI and APGAR score and height. Conclusion: In addition to MCA and UA Doppler, VA Doppler can provide valuable information about neonatal APGAR scores, height, and weight in the evaluation of FGR.