Ankilozan spondilitli hastalarda klinik ve ultrasonografik olarak ölçülen entezit skorları ile denge ve kinezyofobi arasındaki ilişki
The relationship between clinical and ultrasonographically measured enthesitis scores and balance and kinesiophobia in patients with ankylosing spondylitis
- Tez No: 911716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN DEMİREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan Spondilit, Entezit, Denge, Ankylosing spondylitis, Enthesitis, Balance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ankilozan spondilit (AS) tanılı hastalarda entezis bölgelerinin klinik ve ultrasonografik olarak değerlendirilmesi, elde edilen sonuçların kinezyofobi ve denge ile ilişkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Modifiye New York kriterlerine göre AS tanısı almış, yaşları 18 ila 65 arasında değişen 46 birey çalışmaya dahil edilmiştir. Kontrol grubu ise yaş ve cinsiyet açısından benzer özelliklere sahip 40 kişiden oluşmaktadır. Her iki grubun sosyodemografik özellikleri, AS hastalık aktivitesi için BASDAİ (Bath AS Hastalık Aktivite İndeks), günlük yaşam aktivitelerindeki fonksiyonellik düzeyi için BASFİ (Bath AS Fonksiyonel İndeks) , mobilite düzeyleri için BASMİ (Bath AS Metroloji İndeks) ölçekleri kullanıldı. Kinezyofobi düzeylerini ölçmek için Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ); dengenin ölçülmesinde ise Berg Denge Ölçeği (BDÖ) kullanıldı. Entezis bölgelerinin değerlendirilmesinde MASES entezit ölçeğinin yanı sıra ultrasonografik muayene ile elde edilen GUESS skoru kullanıldı. Bulgular: Her iki grup karşılaştırıldığında yaş, cinsiyet, VKİ, meslek ve eğitim durumu açısından benzer özellik gösteriyordu. Her iki grup arasında BASDAİ, BASFİ, BASMİ, BDÖ, TKÖ, MASES ve GUESS skoru arasında anlamlı fark bulunuyordu. Berg Denge Ölçeği ile GUESS ve MASES entezit skorları arasında negatif yönde korelasyon varken kinezyofobi ile GUESS ve MASES entezit skorları arasında ise pozitif korelasyon vardı. Yaş, CRP, BASMİ ve BASFİ skorları ile kinezyofobi arasında pozitif korelasyon varken denge ile negatif yönde korelasyon vardı. Her iki entezit skoru ölçeği (MASES ve GUESS) arasında ise pozitif korelasyon bulundu. Sonuç: Entezit AS'nin en önemli karakteristik bulgularından biridir. Entez bölgesindeki inflamasyona bağlı oluşan yapısal değişiklikler ve proprioprioseptif geri bildirimin etkilenmesi sonucu dengede bozulma meydana gelebileceği düşünülmektedir. Biz çalışmamızda buradan yola çıkarak entezit skorları ile kinezyofobi ve denge arasında anlamlı ilişki tespit ettik. AS tedavisinde egzersizin temel köşe taşı olduğu düşünüldüğünde hastalarda oluşan denge bozukluğu ve kinezyofobinin AS rehabilitasyon sürecini olumsuz etkileyeceği kaçınılmazdır. Bu nedenle özellikle kullanımı ve ulaşımı kolay USG ile birlikte entezit değerlendirmesinin kinezyofobi ve denge bozukluğu için yüksek riski olan hastaların erken tespitinde yararlı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Background: This study investigates the clinical and ultrasonographic evaluation of enthesial regions in patients with Ankylosing Spondylitis (AS) and explores the association of these findings with kinesiophobia and balance Material and Methods : A total of 46 individuals aged between 18 and 65 years, diagnosed with AS according to the Modified New York criteria, were included in the study, along with a control group of 40 individuals matched for age and gender. Sociodemographic characteristics were recorded for both groups, and disease activity in AS patients was assessed using the BASDAI (Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index), functional status in daily living activities with the BASFI (Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index), and mobility levels with the BASMI (Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index). Kinesiophobia levels were measured using the Tampa Scale for Kinesiophobia (TSK), while balance was evaluated using the Berg Balance Scale (BBS). Enthesitis assessment included the MASES (Maastricht Ankylosing Spondylitis Enthesitis Score) and ultrasonographic evaluation with the GUESS (Glasgow Ultrasound Enthesitis Scoring System). Results : When the two groups were compared, they were found to have similar characteristics in terms of age, gender, BMI, occupation, and education level. Significant differences were observed between the groups regarding BASDAI, BASFI, BASMI, BBS, TSK, MASES, and GUESS scores. A negative correlation was identified between the Berg Balance Scale and both GUESS and MASES enthesitis scores, whereas a positive correlation was noted between kinesiophobia and the GUESS and MASES enthesitis scores. Additionally, kinesiophobia showed a positive correlation with age, CRP, BASMI, and BASFI scores, while it was negatively correlated with balance. Furthermore, a positive relationship was detected between the two enthesitis scoring systems (MASES and GUESS). Conclusions : Enthesitis is one of the key characteristic findings of AS. It is believed that due to the inflammation in the enthesial regions, structural changes occur, and proprioceptive feedback is affected, potentially leading to disturbances in balance. In our study, based on this premise, we found a significant relationship between enthesitis scores, kinesiophobia, and balance. Considering that exercise is a cornerstone in AS treatment, it is inevitable that balance disorders and kinesiophobia in patients will negatively impact the AS rehabilitation process. We propose that the use of ultrasound (USG), which is both readily accessible and practical, in conjunction with enthesitis assessment, will be valuable in the early identification of patients at high risk for kinesiophobia and balance disturbances.