Akciğer kanserli hastalarda radyoterapi öncesi/sonrası serumda vitamin D, phosphoinositide-3-kinase, protein-kinase B, hypoxia-inducible-factor-1 alpha seviyelerinin belirlenmesi
Measurement of vitamin D, phosphoinositide-3-kinase, protein-kinase B, hypoxia-inducible-factor-1 alpha levels in serum before/after radiotherapy patients with lung cancer
- Tez No: 911773
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KIZILTUNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Onkoloji, Radyasyon Onkolojisi, Biochemistry, Oncology, Radiation Oncology
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, hypoxia-inducible-factor-1 alpha, phosphoinositide-3-kinase, protein-kinase B, radyoterapi, vitamin D, Lung cancer, hypoxia-inducible-factor-1 alpha, phosphoinositide3-kinase, protein-kinase B, radiotherapy, vitamin D
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu doktora tezinin amacı, Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri (KHDAK) tanısı alıp kemoradyoterapi öncesi ve sonrası serumlarında 1,25(OH)2D3, HIF1α, PI3K, PKB seviyelerini tespit etmek, birbirleri arasındaki korelasyonu belirlemek, böylece hastanın tanı, tedavi, takip ve prognozuna katkı sağlamaktır. Materyal ve Metot: Çalışmanın deney grubunu Atatürk Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü'nde KHDAK tanısı alıp radyoterapi uygulanan hastalardan randomize seçilen 40-85 yaş arası 50 hasta oluşturmaktadır. Kontrol grubunu ise 40-72 yaş arası 30 sağlıklı birey oluşturmaktadır. Hasta ve kontrol serumlarının HIF1α, PI3K, PKB, 1,25(OH)2D3 düzeyleri ELISA yöntemiyle spektrofotometrik olarak ölçüldü. Bunun için de hasta grubundan RT öncesinde ve sonrasında iki defa; kontrol grubundan ise bir defa sekiz saat gece açlığının ardından venöz kan örnekleri alınmıştır. Bulgular: Çalışma grubunda radyoterapi öncesi ve sonrası Wilcoxon Eşleştirilmiş İki Örnek Testi'ne göre HIF1α ve PKB parametrelerinde anlamlı fark görülürken PI3K ve 1,25(OH)2D3'te görülmedi. Hasta grubunda RT öncesi Spearman korelasyon analizinde tüm parametreler arasında anlamlı pozitif yönlü ilişki mevcuttu. Hasta grubunda RT sonrası 1,25(OH)2D3 ile HIF1α; 1,25(OH)2D3 ile PI3K ve HIF1α ile PI3K arasında anlamlı pozitif yönlü ve orta düzeyli korelasyon bulundu. RT öncesi çalışma grubuyla sağlıklı kontrol grubu arasında karşılaştırma yapmak için gerçekleştirilen MWU testine göre gruplar arasında 1,25(OH)2D3 ve PKB dağılımları yönünden anlamlı düzeyde fark vardı. Sağlıklı kontrol grubunda PKB ile PI3K arasında anlamlı, pozitif yönlü ve yüksek düzeyde ilişki vardı. ROC analizine göre 1,25(OH)2D3 ve PKB'nin KHDAK'ni öngörmesi açısından tanısal biyobelirteç değerinin olduğu, HIF1α ve PI3K'nin ise tanısal değerinin olmadığı tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda kemoradyoterapi öncesi ve sonrası 1,25(OH)2D3, HIF1α, PKB ve PI3K ile KHDAK arasında anlamlı ilişkiler tespit edildi. Bu dört parametrenin hasta tanı, prognoz, takip ve tedavisine yardımcı birer biyobelirteç olabileceği sonucuna varıldı. Daha geniş katılımlı ve farklı kanser türleriyle bu parametreleri ele alan kapsamlı çalışmaların yapılmasının konuyu daha iyi aydınlatacağı kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Measurement of Vitamin D, Phosphoinositide-3-kinase, Protein-kinase B, Hypoxia-inducible-factor-1 alpha levels in serum before/after radiotherapy patients with lung cancer Aim: The aim of this doctoral thesis is to determine the levels of 1.25(OH)2D3, HIF1α, PI3K, and PKB in the serum of patients diagnosed with Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC) before and after chemoradiotherapy, to determine the correlation between them, and thus to contribute to the diagnosis, treatment, follow-up and prognosis of the patient. Material and method: The experimental group of the study consisted of 50 patients between the ages of 40-85 who were randomly selected from among patients diagnosed with NSCLC and treated with radiotherapy at the Radiation Oncology Department of Atatürk University. The control group consisted of 30 healthy individuals between the ages of 40-72. HIF1α, PI3K, PKB, 1.25(OH)2D3 levels of patient and control sera were measured spectrophotometrically using the ELISA method. For this purpose, venous blood samples were taken twice from the patient group, before and after RT, and once from the control group after an eight-hour overnight fast. Results: In the study group, according to the Wilcoxon Paired Two Sample Test before and after radiotherapy, there was a significant difference in HIF1α and PKB parameters, but not in PI3K and 1.25(OH)2D3. In the patient group, there was a significant positive correlation between all parameters in the Spearman correlation analysis before RT. In the patient group, a significant positive and moderate correlation was found between 1.25(OH)2D3 and HIF1α; 1.25(OH)2D3 and PI3K; and HIF1α and PI3K after RT. According to the MWU test performed to compare the study group and the healthy control group before RT, there was a significant difference between the groups in terms of 1.25(OH)2D3 and PKB distributions. In the healthy control group, there was a significant, positive and high-level correlation between PKB and PI3K. According to ROC analysis, it was determined that 1.25(OH)2D3 and PKB had diagnostic biomarker value in predicting NSCLC, while HIF1α and PI3K did not have diagnostic value. Conclusion: In our study, meaningful relationships were detected between 1.25(OH)2D3, HIF1α, PKB and PI3K and NSCLC before and after chemoradiotherapy. It was concluded that these four parameters could be biomarkers that could help in patient diagnosis, prognosis, follow-up and treatment. It was concluded that conducting comprehensive studies with wider participation and different cancer types addressing these parameters would shed more light on the subject.