Bir eğitim ve araştırma hastanesine başvuran 65 yaş ve üzeri bireylerde ağrı varlığı ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of the presence of pain and related factors in individuals aged 65 years and older who admitted to a training and research hospital
- Tez No: 912041
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN PAMUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, ağrı, ağrı skoru, ilişkili faktörler, Elderly, pain, pain score, associated factors
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, İzmir, Türkiye, 2024 Amaç: Bu çalışma 65 yaş ve üzeri bireylerde ağrı varlığı ve ilişkili faktörleri değerlendirilmek amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Kesitsel nitelikteki çalışmaya, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran 65 yaş ve üzerindeki 362 katılımcı dahil edildi. Katılımcılara çalışma hakkında bilgi verilip, sözlü ve yazılı onamları alındı. Veri toplama araçları olarak sosyodemografik veri anketi, Geriatrik Ağrı Ölçeği kullanıldı. Etik kurul ve hastane izinleri tamamlandıktan sonra çalışmaya başlandı. Bulgular: Katılımcıların %52,2'si kadın, %47.8'i erkekti. Yaş ortalaması 71,52±5,99 idi. Bu çalışmaya katılan yaşlıların %30,4'ünün hafif, %48,6'sının orta, %21,0'ının şiddetli ağrısının olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet, BMI, medeni hal, eğitim durumu, gelir düzeyi, yaşlıların yaşadığı yer, sigara, alkol kullanımı, egzersiz yapma durumu ile ağrı skoru arasındaki ilişkiye bakıldığında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. Sonuçlar: Yaşlılarda ağrı birçok faktör ile birlikte artış göstermektedir. Aile hekimleri yaşlı sağlığı izlemlerinde hastalara ağrı varlığını sormalı, ağrıyı arttıracak risk faktörlerinin tespitine yönelik anamnez almalıdır. Koruyucu hekimlik kapsamında hastalara ve aile bireylerine danışmanlık hizmeti sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was planned to evaluate the presence of pain and related factors in individuals aged 65 and over. Methods: The cross-sectional study included 362 participants aged 65 and over who applied to Izmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital. Participants were informed about the study and their verbal and written consents were obtained. Sociodemographic data questionnaire and Geriatric Pain Scale were used as data collection tools. The study was started after the completion of ethics committee and hospital permissions. Results: Of the participants, 52.2% were female and 47.8% were male. The average age was 71.52±5.99. It was determined that 30.4% of the elderly who participated in this study had mild pain, 48.6% had moderate pain, and 21.0% had severe pain. When the relationship between gender, BMI, marital status, education, income level, place of residence of the elderly, smoking, alcohol use, exercise status and pain score was examined, a statistically significant relationship was found. Conclusion: Pain in the elderly increases with many factors. Family physicians should ask patients about the presence of pain during elderly health monitoring and take an anamnesis to identify risk factors that will increase pain. They should provide counseling services to patients and family members within the scope of preventive medicine.