The comparison of cultural and religious attitudes and psychoactive drug use characteristics of university students from Turkey and Cyprus
Kıbrıs ve Türkiye doğumlu üniversite öğrencilerinin maddekullanım özelliklerinin kültür ve dini tutumlarının karşılaştırılması
- Tez No: 912080
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Substance use, cultural attitudes, religious attitudes, university students, Madde kullanımı, kültürel tutumlar, dini tutumlar, üniversite öğrencileri
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
In recent years, to understand psychoactive substance use too many biological, social and psychological reasons are described. However, in recent years, in addition to risk factors if there is an impact of culture and religious attitudes has become a topic for discussions. The aim of the study is that researching substance use features and risk factors among Turkish and Cypriot University students and investigate that if there is cultural and religious attitudes differences between Turkish and Cypriot University students. This study applied in the Near East University and includes 220 participants who was Turkey and Cyprus born and study in TRNC Universities however, because of some incomplete surveys 14 surveys is canceled and 206 survey are analyzed. Study survey includes 4 part in questionnaire which are, sociodemographic information form, ESPAD for psychoactive substance use scale, acculturation attitudes scale and religious attitudes scale. This study proves that there is a relationship between psychoactive substance use of university students and culture and religious attitudes. While this relationship is not observed between tobacco use and culture and religious attitudes, alcohol and OPD use have relationship with culture and religion attitudes. Our study showed that Cypriots and Turkish students who use OPD show different cultural attitudes. While, Cypriot who use OPD showed more separation of cultural attitudes, Turkish who use OPD revealed more assimilation of cultural attitudes. This study is also prove an evident that religion attitudes affecting on OPD use. Religion attitudes do not have effect on OPD use among Cypriots. Despite that, religion attitudes have effect on alcohol and OPD use among Turkish and individuals who has high religion attitudes showed low rates of alcohol and OPD use. Cultural and religious attitudes can have different ratios impressions on different psychoactive substances.
Özet (Çeviri)
Günümüzde madde kullanımını anlamak için birçok biyolojik, sosyal ve psikolojik nedenler tanımlanmıştır. Buna rağmen, günümüzde risk faktörlerine ek olarak kültür ve dinin etkisi tartışmalara konu başlığı olmuştur. Bu çalışmanın amacı Türkiyeli ve Kıbrıslı üniversite öğrencilerinin madde kulanım özelliklerini ve risk faktörlerini araştırmak ve kültürel ve dini tutum farklılıkların etkisi olup olmadığını incelemektir. Bu çalışma Yakın Doğu Üniversitesinde, Türkiye ve Kıbrıs doğumlu KKTC üniversitelerinde okuyan 220 katılımcıya uygulanmıştır fakat tamamlanmamış anketlerden dolayı 14 anket iptal edilmiş olup 206 anket analiz edilmiştir. Anket dört bölümden oluşan soru formlarını kapsamaktadır bunlar, sosyodemografik bilgi formu, madde kullanımı için ESPAD, kültürleşme tutum ölçeği ve dini tutum ölçeğidir. Bu çalışma üniversite öğrencilerinin madde kullanımı ve kültür ve dini tutumların arasında bir ilişki olduğunu kanıtlamaktadır. Bu ilişki tütün kullanımı ve kültür ve dini tutum arasında gözlenmezken alkol ve diğer psikoaktif madde kullanımı kültür ve dinin tutum arasında ilişki gözlenmiştir. Bu çalışma psikoaktif madde kullanan Kıbrıslı ve Türkiyeli öğrencilerin farklı kültürel tutumlar gösterdiğini ortaya koymuştur. Psikoaktif madde kullanan Kıbrıslılar daha çok kültür tutumlarından seperasyonu gösterirken psikoaktif madde kullanan Türkiyeliler kültür tutumlarından asimilasyonu göstermektedirler. Bu çalışma birde dini tutumların psikoaktif madde kullanımını etkilediğini kanıt sağlamaktadır. Dini tutumlar Kıbrıslılar arasında psikoaktif madde kullanımı üzerinde etkisi bulunmamaktadır. Buna rağmen, dini tutumların Türkiyeliler arasında alkol ve psikoaktif madde kullanımı üzerinde etkisi olduğu ve yüksek dini tutumlar gösteren kişiler düşük oranda alkol ve psikoaktif madde kullanımı göstermektedirler. Kültürel ve dini tutumlar farklı psikoaktif maddeler üzerinde farklı oranda etkiye sahip olabilirler.