Farklı duvar tiplerinde kullanılan yalıtım malzemeleri için enerji, maliyet ve çevresel etki analizi; Batman ili örneği
Energy, cost, and environmental impact analysis of insulation materials used in different wall types; a case study of Batman province
  1. Tez No: 912116
  2. Yazar: FIRAT HAMARAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel etki, Geri ödeme süresi, Optimum yalıtım kalınlığı, Yalıtım, Enerji tasarrufu, Environmental impact, Payback period, Optimum insulation thickness, Insulation, Energy saving
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Teknolojinin gelişmesi, kentleşme ve artan nüfus, enerji ihtiyacını her geçen gün artırmaktadır. Bu bağlamda, yalnızca yeni ve alternatif enerji kaynaklarının araştırılması değil, aynı zamanda enerjinin verimli kullanımı da büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Batman ili iklim şartlarında dört farklı yalıtım malzemesi, dört farklı duvar tipi (Tuğla, izo tuğla,bims ve gaz beton) ve dört farklı yakıt türü (Kömür, Doğalgaz, Fuel oil ve soğutmada Elektrik) kullanılması durumunda optimum yalıtım kalınlıkları, maliyet, geri ödeme süreleri ve çevresel etki analizleri yapılmış olup grafikler ve tablolar halinde sunulmuştur. Tüm değerler ısıtma için incelendiğinde optimum yalıtım kalınlığında en yüksek değer 0.158 m ile bims-fuel oil-cam yünü kullanılması durumunda en küçük değer ise 0.020 m ile izo tuğla-doğal gaz-taş yünü kullanılması durumunda hesaplanmıştır. Soğutma için en yüksek değer 0.039 m ile bims-elektrik-cam yünü kullanılması durumunda en küçük değer 0.005 m ile izo tuğla-elektrik-taş yünü kullanılması durumunda hesaplanmıştır. Ayrıca güneş ışınımının etkisi dikkate alınarak ısıtma ve soğutma derece gün sayıları hesaplanmış buna bağlı olarak optimum yalıtım kalınlığı ve diğer parametrelerin değişimi belirlenmiştir. Yalıtım yapılmadan önce lokasyonun iklim verileri, kullanılması düşünülen duvar yapısı, yakıt türü, yalıtım türüne göre hesaplamalar yapılarak çevre, maliyet ve enerji açısından en uygun seçim yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The development of technology, urbanization, and the increasing population are raising the demand for energy every day. In this context, not only the research of new and alternative energy sources but also the efficient use of energy is of great importance. In this study, under the climatic conditions of Batman province, the optimum insulation thicknesses, costs, payback periods, and environmental impact analyses were conducted using four different insulation materials, four different wall types (Brick, iso brick, pumice, and aerated concrete), and four different fuel types (Coal, Natural Gas, Fuel oil, and Electricity for cooling). The results were presented in the form of graphs and tables. When all values were examined for heating, the highest value at the optimum insulation thickness was calculated as 0.158 m using pumice-fuel oil-glass wool, while the lowest value was calculated as 0.020 m using iso brick-natural gas-stone wool. For cooling, the highest value was calculated as 0.039 m with the use of pumice-electric-glass wool, while the lowest value was calculated as 0.005 m with the use of iso-brick-electric-stone wool. Additionally, considering the effect of solar radiation, heating and cooling degree day numbers have been calculated, and based on this, the optimal insulation thickness and the variation of other parameters have been determined. Before insulation is applied, calculations can be made based on the location's climate data, the wall structure to be used, the type of fuel, and the type of insulation, allowing for the most suitable choice in terms of environment, cost, and energy.