20-69 yaş arası kadınların kendi kendine mememuayenesi hakkında bilgi düzeyi ve davranışlarınındeğerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge level and behaviors of women aged 20-69 about breast self examination
  1. Tez No: 912220
  2. Yazar: AYBÜKE TERZİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN TELATAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Kadın, Kendi Kendine Meme Muayenesi, Sağlık İnancı, Breast Cancer, Breast Self-Examination, Health Belief, Women
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Meme kanseri tüm dünyada kadınları etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Mortaliteyi azaltmak için erken tanı çok önemlidir. Kendi kendine meme muayenesi de hem erken tanı sağlayabilir hem de kadınların bu konuda farkındalık kazanmalarına yardımcı olur. Bu çalışma, 20-69 yaş arası kadınların kendi kendine meme muayenesi hakkında bilgi düzeyi ve davranışlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 01.06.2024-01.08.2024 tarihleri arasında İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Poliklinikleri'ne başvuran 251 kadınla yapılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik veri testi ve Sağlık İnanç Modeli Ölçeği uygulanmıştır. Veriler SPSS 22.0 programı ile analiz edildi. Niteliksel veriler için sayı ve yüzde; niceliksel veriler için minimum, maksimum, ortalama ve standart sapma analizleri yapıldı. İki değişkenli karşılaştırmalar student t testi ile, ikiden fazla değişkenler tek yönlü varyans (ANOVA) testi ile analiz edildi. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılması Ki-Kare testi ile yapıldı. İlişkisel analizler Pearson korelasyon testi ile analiz edilmiştir. Çalışma tek merkezli, tanımlayıcı ve kesitsel bir tasarıma sahiptir. Bulgular: Çalışmada katılımcıların %92,8'inin KKMM'nin ne olduğunu bildiği, ancak doğru uygulama ve teknikler konusunda bilgi eksikliklerinin olduğu saptandı. KKMM'yi düzenli yapmayan katılımcıların %74,5'i unutma ve ihmal nedeniyle bu muayeneyi yapmadıklarını belirtti. Ayrıca, KKMM'nin ne zaman yapılması gerektiği, hangi tekniklerin kullanılacağı ve hangi bölümlerin muayene edilmesi gerektiği gibi konularda katılımcıların doğru bilgilere sahip olmadığı saptandı. Çalışma, yaş, eğitim durumu, gelir durumu gibi faktörlerin KKMM ile ilgili engelleri ve öz-etkililiği etkilediğini göstermektedir. Özellikle eğitim düzeyi yüksek olan katılımcılar daha yüksek öz-etkililik puanları alırken, geliri düşük olan katılımcılar KKMM'yi daha fazla önemsemişlerdir. Sonuç: Çalışma, düzenli KKMM yapmama nedenlerinin bilgi eksikliklerinden kaynaklandığını ve katılımcıların KKMM ile ilgili doğru teknikleri öğrenmeleri gerektiğini vurgulamaktadır. Bu sonuçlar, KKMM'nin yaygınlaştırılması ve doğru uygulanması için eğitim ve farkındalık artırıcı programların gerekliliğini ortaya koymaktadır. Sağlık profesyonellerinin, özellikle doktorların ve aile hekimlerinin, bu konuda daha aktif bilgilendirme yaparak, kadınların düzenli KKMM yapmalarını teşvik etmeleri önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to evaluate the knowledge level and behaviors regarding breast self-examination (BSE) among women aged 20-69 years. The study design is cross-sectional, descriptive, and single-center. Materials and Methods: The study was conducted with 251 women who attended the Family Medicine outpatient clinic of Istanbul Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital. Participants were administered a sociodemographic data form and the Health Belief Model Scale. The data were analyzed using SPSS 22.0 software. Qualitative data were analyzed using frequencies and percentages; quantitative data were analyzed using minimum, maximum, mean, and standard deviation. Two-variable comparisons were made using the Student's t-test, and comparisons among more than two variables were made using one-way analysis of variance (ANOVA). The Chi-square test was used for categorical variable comparisons. Pearson correlation analysis was used for relational analyses. Results: The study found that 92.8% of participants were aware of BSE, but there were knowledge gaps regarding correct application and techniques. Among participants who did not perform BSE regularly, 74.5% cited forgetfulness and negligence as the reasons for not performing the examination. Additionally, participants lacked correct knowledge about when BSE should be performed, which techniques should be used, and which areas of the breast should be examined. The study also showed that factors such as age, education level, and income affected barriers and self-efficacy related to BSE. Specifically, participants with higher education levels scored higher on self-efficacy, while those with lower income placed more importance on BSE. Conclusion: The study emphasizes that the lack of regular BSE is mainly due to knowledge gaps, and participants need to learn the correct techniques for performing BSE. These findings highlight the need for educational and awareness-raising programs to promote the widespread and correct application of BSE. Health professionals, especially doctors and family physicians, should play an active role in informing women and encouraging them to perform regular BSE.