Fitness salonlarına katılım gösteren bireylerin öznel iyi oluş durumlarının incelenmesi
An examination of the subjective well-being of individuals participating in fitness centers
- Tez No: 912283
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHİT ÇİRİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fitness salonları, öznel iyi oluş, fiziksel aktivite, stres, sosyalleşme, Fitness centers, subjective well-being, physical activity, stress, socialization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Araştırmanın amacı, fitness salonlarına katılım gösteren bireylerin, öznel iyi oluş durumlarını, cinsiyet, yaş aralığı, medeni durum, gelir düzeyi, eğitim seviyesi, gelir getiren bir işte çalışma durumu, fitness salonlarını kullanım sıklıkları ve kullanım amaçları açısından incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden tarama ve nedensel karşılaştırma yöntemleriyle modellenmiştir. Araştırma gurubunu Ankara ilinde yaşayan ve fitness salonlarını aktif olarak kullanan, gönüllü olarak araştırmaya katılan toplam 463 birey oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Öznel İyi Oluş Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, betimsel istatistikler (ortalama, standart sapma) kullanılarak katılımcıların demografik özellikleri ile öznel iyi oluş düzeyleri belirlenmiştir. Çıkarımsal istatistikler kapsamında, bağımsız gruplar arasındaki farklılıkları incelemek için t-testi, ikiden fazla grubun karşılaştırılması amacıyla ise ANOVA (Tek Yönlü Varyans Analizi) uygulanmıştır. ANOVA sonuçlarında anlamlı farklılık bulunduğunda, gruplar arasındaki farkı detaylandırmak için Tukey testi gibi post-hoc analiz yöntemlerinden faydalanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 26 istatistik programıyla gerçekleştirilmiştir. Bulgulardan hareketle, fitness salonlarına katılım gösteren bireylerin öznel iyi oluş durumlarında cinsiyet, medeni durum, eğitim seviyesi, gelir düzeyi ve gelir getiren bir işte çalışma durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Buna karşın katılımcıların öznel iyi oluş durumlarında yaş ve fitness salonlarını kullanma sıklığı değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunmuştur. Sonuç olarak, fitness salonlarına katılım gösteren bireylerin öznel iyi oluş durumlarının cinsiyet, medeni durum, eğitim seviyesi, gelir düzeyi ve gelir getiren bir işte çalışma durumlarıyla ilişkili olmadığı, yaş ve spor salonlarını kullanım sıklığı ile ilişkili olduğu söylenebilir. Aralık 2024, 57 Sayfa.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the subjective well-being of individuals attending fitness centers based on variables such as gender, age range, marital status, income level, educational background, employment status, frequency of fitness center usage, and purposes for using fitness centers. The study employs a quantitative research design, modeled through survey and causal-comparative methods. The research group consists of 463 individuals residing in Ankara, who actively use fitness centers and voluntarily participated in the study. Data were collected using the Subjective Well-Being Scale and a Personal Information Form. Descriptive statistics (mean, standard deviation) were used to determine participants' demographic characteristics and subjective well-being levels. For inferential statistics, an independent samples t-test was applied to examine differences between groups, while ANOVA (One-Way Analysis of Variance) was used for comparing more than two groups. When significant differences were found in the ANOVA results, post-hoc analysis methods such as the Tukey test were employed to detail group differences. Data analysis was conducted using the SPSS 26 statistical software. Based on the findings, no statistically significant differences were observed in participants' subjective well-being levels concerning gender, marital status, educational level, income level, or employment status. However, significant differences were found in subjective well-being levels based on age and the frequency of fitness center usage. In conclusion, it can be stated that the subjective well-being of individuals attending fitness centers is not associated with gender, marital status, educational level, income level, or employment status, but is related to age and frequency of fitness center usage. December 2024, 57 pages.