Pemberton perikapsüler osteotomisi yapılan gelişimsel kalça displazisili hastaların erişkin dönemdeki eklem kinematiği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of developmental hip dysplasia patients who underwent pemberton pericapsular osteotomy in terms of joint kinematics in adulthood
- Tez No: 912677
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN KARSAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Gelişimsel kalça displazisi (GKD), pemberton perikapsüler osteotomisi (PPO), yürüme analizi, izokinetik test, Developmental dysplasia of the hip (DDH), pemberton pericapsular osteotomy (PPO), gait analysis, isokinetic test
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Doğru yönetilmiş tanı, tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinin sonunda erişkin yaşa gelmiş bir Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) hastasının tamamen sağlıklı bir bireye göre kalça hareketinde ve kas gücünde ne kadar kaybın olacağı ve bunların sonucunda yürümenin ne ölçüde etkileneceği tamamen bir tartışma konusudur. Bu sebeple pediyatrik yaşta Pemberton Perikapsüler Osteotomi (PPO)'si geçirmiş hastaların erişkin dönemde yürümeye ve kalça çevresi kas gücüne etkisi olup olmadığını inceledik. Gereç ve Yöntem: GKD nedeniyle PPO geçirmiş 12 hasta grup (18,6 yaş) ile aynı bölgede yaşayan aynı özelliklerde 15 sağlıklı kontrol grubu (17,1 yaş) çalışmaya dahil edildi. Çift taraflı ameliyat olmuş (6 hasta), tek taraflı ameliyat olmuş (6 hasta) ve sağlıklı (15 kişi) olmak üzere 3 grup oluşturuldu. Eklem hareket açıklığına (EHA), harris kalça skoruna (HKS) ve vizüel analog skalasına (VAS) bakıldı. Yürüyüş testi ile yürüme analizine bakıldı. Kalça izokinetik kas gücü ölçümü yapıldı. Her üç grubun sonuçları kendi aralarında ve grup içi sağ ve sol kalçaları birbirleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: EHA, HKS ve VAS sonuçları sağlıklı grupla benzerlik gösterdi. İzokinetik testte tekrarlayan ve zorlayıcı hareketlerde hasta grubun kalça fleksiyon gücünde düşüklük görüldü. Yürüme testinde tek taraflı ameliyat olmuş grubun duruş zamanında düşüklük görüldü. Pelvisin uzaydaki konumu ve diğer kalan tüm parametreler sağlıklı grup ile benzerlik gösterdi. Sonuç: GKD tedavisinde açık cerrahi sonuçları ameliyatın zamanı ile yakından ilgili olup erken ameliyat geçirenlerin sonuçları çok daha iyi olmaktadır. GKD nedeniyle pediyatrik yaşta başarılı şekilde ameliyat olan, doğru bir fizik tedavi programı geçiren ve osteonekroz, osteoartroz ya da ekstremitede kısalık gibi komplikasyonları yaşamayan hastalar, erişkin yaşa geldiklerinde neredeyse sağlıklı kişiler kadar güzel yürüyebilmekte ve günlük rutin işlerini rahatlıkla yapabilecekleri kadar kas gücüne sahip olabilmektedirler. Her ne kadar maliyeti yüksek çalışmalar olsa da daha anlamlı sonuçlar için daha yüksek hasta sayılı ve kas/iskelet sistemini daha zorlayıcı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: As a result of the correct management of the diagnosis, treatment and rehabilitation processes, it is a matter of debate how much loss of hip movement and muscle strength will occur in a Developmental Hip Dysplasia (DDH) patient who has reached adulthood compared to a completely healthy individual, and to what extent walking will be affected as a result. For this reason, we examined whether it has an effect on walking and hip-area muscle strength in adults in patients who have had Pemberton Pericapsular Osteotomy (PPO) surgery at a pediatric age. Materials and Methods: A group of 12 patients (18.6 years old) who underwent Pemberton osteotomy due to DDH and a control group of 15 healthy individuals with the same characteristics living in the same region (17.1 years old) were included in the study. Three groups were formed: bilaterally operated (6 patients), unilaterally operated (6 patients) and healthy (15 individuals). The range of motion (ROM), Harris hip score (HKS) and visual analog scale (VAS) were examined. Walking test and gait analysis were examined. Hip isokinetic muscle strength measurement was performed. The results of all three groups were compared among themselves and the right and left hips within the group were compared with each other. Results: ROM, HKS and VAS results were similar to the healthy group. In the isokinetic test, the patient group had low hip flexion strength in repetitive and challenging movements. In the walking test, the unilaterally operated group had low stance time. The position of the pelvis in space and all other remaining parameters were similar to the healthy group. Conclusion: The results of open surgery in DDH treatment are closely related to the time of surgery, and the results of those who had early surgery are much better. Patients who have successfully undergone surgery for DDH at a pediatric age, undergo a correct physical therapy program, and do not experience complications such as osteonecrosis, osteoarthrosis, or shortness of extremity, can walk almost as well as healthy individuals when they reach adulthood and have enough muscle strength to easily perform their daily routine tasks. Although these are high-cost studies, studies with larger patient numbers and more challenging musculoskeletal systems are needed for more meaningful results.