An Investigation into efl teachers' mindsets concerning their teaching competences
İngilizce öğretmenlerinin öğretim yetkinliklerine ilişkin zihniyetlerinin incelenmesi
  1. Tez No: 912874
  2. Yazar: DENİZ ÖZONUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RANA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zihniyet teorisi, İngilizce'yi yabancı dil olarak öğreten Türk öğretmenler, öğretme yetkinliği, Q Metodolojisi, Q-Sıralama Aktivitesi, Mindset Theory, Turkish in-service EFL teachers, teaching competences, Q Methodology, Q-Sorting Activity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten (EFL) öğretmenlerin zihniyetlerini anlamak ve açıklamak, etkili ve ilerici bir dil öğretim sürecini kolaylaştırmak için önemlidir. Bu çalışma, Türkiye'deki ortaokul İngilizce öğretimi bağlamında psikolojik teorilerden biri olan zihniyet teorisini içermektedir. Bu çalışmanın amacı, İngilizce öğretmenlerinin öğretme yetkinliklerine ilişkin zihniyetlerini araştırmayı ve öğretme yetkinliklerine ilişkin zihniyet inançlarının ardındaki mantığı ortaya çıkarmayı kapsamaktadır. Çalışmanın amacını gerçekleştirmek adına keşif niteliğinde bir kalitatif araştırma yaklaşımı benimsenmiştir. İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten görevdeki Türk öğretmenleri seçmek için amaçlı örnekleme yöntemi kullanıldı. İlk olarak, katılımcıların zihniyetlerini belirlemek ve sonraki görüşmeleri kişiselleştirmek amacıyla Görüşme 1 gerçekleştirilmiştir. Ardından, Öğretim yetkinlikleri konusundaki zihniyetlerini belirlemek amacıyla bir Q sıralama etkinliği uygulanmıştır. Son olarak, Görüşme 2, Q-sıralama etkinliğinden elde edilen verileri tamamlamak ve öğretmenlerin öğretim yetkinlikleri konusundaki zihniyet inançlarına dair yanıtlarını ortaya çıkarmak için kullanılmıştır. Bu çalışmanın bulguları, öğretmenlerin belirli zihniyet inançlarını kontrol odağına atıfta bulunarak doğruladığını ortaya koymaktadır. Bu çalışma, yabancı dil eğitimi alanında, özellikle de dil öğretimi psikolojisi alanında araştırma çabalarının genişletilmesinin önemini vurgulamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Understanding and clarifying English as a Foreign Language (EFL) teachers' mindsets is essential for facilitating an effective and progressive language teaching process. This study incorporates mindset theory, one of the psychological theories, within the context of secondary school EFL education, in Turkey. The purpose of this study encompasses investigating EFL teachers' mindset regarding their teaching competences and uncovering the rationale behind their mindset beliefs concerning teaching competences. To fulfill the purpose of the study, an exploratory qualitative research approach was implemented. A purposive sampling method is utilized to select in-service Turkish EFL teachers. Initially, Interview 1 is undertaken to ascertain the prevailing mindsets among participants and personalize the subsequent interviews. Following this, a Q-Sorting Activity is administered to identify participants' mindsets concerning their teaching competences. Finally, Interview 2 is utilized to complement the data acquired from the Q-Sorting Activity and to elicit the teachers' mindset beliefs regarding their responses to statements concerning their teaching competences. The findings of this study reveal that the teachers substantiate their specific mindset beliefs by referring to locus of control. This study seeks to underscore the importance of expanding research endeavours in the field of foreign language education (FLE), particularly within the domain of the psychology of language teaching.