Hosoya yapay sinir ağları ile kısmi diferansiyel denklemlerin çözümü
Solutions of partial diferential equations with Hosoya neural network
  1. Tez No: 912873
  2. Yazar: MERVE ZEYNEP KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT KARABACAK, PROF. DR. ERCAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Hosoya Polinomu, Adveksiyon-Reaksiyon Difüzyon Denklemi, Yapay Sinir Ağları, Hosoya Polynomial, Advection-Reaction Diffusion Equation, Artificial Neural Networks
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu tezde kısmi diferansiyel denklemlerin bir sınıfı olan adveksiyon-reaksiyon difüzyon denklemlerini çözmek için bir metot sunulmuştur. Yöntem: İlk olarak Hosoya yapay sinir ağı mimarisi oluşturularak mimariye uygun şekilde bir algoritma elde edilmiştir. Belirli bir algoritma dahilinde oluşturulan kodlar, adveksiyon- reaksiyon difüzyon denklem örneklerine uygulanmıştır. Bulgular: Üç farklı test problemi ele alınmıştır ve analitik çözümlerle yaklaşık çözümlerin uyumlu olduğu görülmüştür. Sonuç: Hosoya yapay sinir ağlarının adveksiyon-reaksiyon difüzyon denklemlerinin çözümü için etkili ve pratik bir metot olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this thesis, a method is described for solving of advection-reaction diffusion equation is class of partial differential equations. Method: First, the Hosoya neural network architecture was created and an algorithm was obtained in accordance with the architecture. The codes generated within a certain algorithm were applied to the advection-reaction diffusion equation examples. Findings: Three different test problems were considered and the approximate solutions were found to be in good agreement with the actual solutions. Results: Hosoya artificial neural networks are found to be an effective and practical method for solving advection-reaction diffusion equations.