Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının gerçekleştirilmesinde mesleki ve teknik eğitimin rolü
The Role of vocational and technical education in achieving sustainable development goals
  1. Tez No: 912886
  2. Yazar: SÜMEYYE SAYAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir kalkınma, mesleki ve teknik eğitim, Sustainable development, vocational and technical education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın temel amacı SKA'nın gerçekleştirilmesinde mesleki ve teknik eğitimin rolünü belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu Kırşehir ilinde görev yapan 18 teknik öğretmen ve okul yöneticileri oluşturmaktadır. Verilerinin toplanmasında“kişisel bilgi formu”ve araştırmacı tarafından oluşturulan“yarı yapılandırılmış görüşme formu”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda“mevcut durum, uygulanabilirlik ve ulaşılabilirlik, sürdürülebilirlik ve eğitim”olmak üzere 4 tema ortaya çıkmıştır. Araştırma bulgularında öğretmen ve yöneticiler meslek lisesindeki öğrencilerin başarılarının düşük olduğunu belirterek nitelikli eğitimin yapılamadığını ifade etmişlerdir. Öğretmen ve yöneticiler SKA'larla ilgili gerekli altyapı ve bilgilendirme sağlanırsa uygulanabilir ve ulaşılabilir olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmen ve yöneticiler mesleki eğitimin ekonomik büyümeye katkı sağladığını, öğrencilerin uygulamalı eğitim imkânı bulmalarının iş yaşamı öncesi beceri kazandırdığını bu durumun üretken ara insan gücü yetiştirmeye, istihdamı artırmaya ve ekonomik büyümeye katkı sağladığını belirtmişlerdir. Bununla birlikte okul-sektör uyumunun geliştirilmesi halinde ekonomik büyümeye katkının artacağını ifade etmişlerdir. Öğrencilerin sermaye, tecrübe ve özgüven eksikliği yaşamalarına rağmen istekli olması ve nitelikli yetiştirilmesi durumunda girişimcilik, yaratıcılık ve yenilikçilik becerilerinin gelişeceğini ifade etmişlerdir. Öğretmenler bazı alanlarda fiziksel imkânların yetersizliğinin programın uygulanmasını zorlaştırdığını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the role of vocational and technical education in the implementation of SKA. The study group consists of 18 technical teachers and school administrators working in Kırşehir province. A“personal information form”and a“semi-structured interview form”developed by the researcher were used to collect the data. As a result of the analysis of the obtained data, 4 themes emerged:“current status, applicability and accessibility, sustainability and education”. In the research findings, teachers and administrators stated that the success of students in vocational high schools was low and that quality education could not be provided. Teachers and administrators stated that if the necessary infrastructure and information about SKAs were provided, it would be applicable and accessible. Teachers and administrators stated that vocational education contributed to economic growth, that students had the opportunity for practical education, that it provided skills before working life, and that this situation contributed to the training of productive intermediate manpower, increased employment and economic growth. In addition, they stated that the contribution to economic growth would increase if school-sector harmony was improved. They stated that although students lack capital, experience and self-confidence, if they are willing and trained with qualifications, their entrepreneurship, creativity and innovation skills will develop. Teachers stated that in some areas, the inadequacy of physical facilities makes the implementation of the program difficult.