Exploring the motivational and burnout factors among native and non-native English-speaking teachers
Ana dili İngilizce olan ve olmayan öğretmenler arasında motivasyon ve tükenmişlik faktörlerinin incelenmesi
- Tez No: 913172
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKBAR RAHİMİ ALISHAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: NEST'ler, NNEST'ler, motivasyon, tükenmişlik, İngilizce öğretimi, NESTS, NNESTS, motivation, burnout
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Ana dili İngilizce olmayan öğretmenler, dünya genelindeki İngilizce öğretmenlerinin %80'ini oluşturmaktadır. Bu durum, İngilizcenin ikinci dil olarak öğretildiği ülkelerde yerel NNEST'lerin (Ana Dili İngilizce Olmayan Öğretmenler) öğretim kadrosuna hakim olmasından veya yabancı dil olarak öğretildiği diğer ülkelerden kaynaklanmaktadır. Bu çalışma, Fas, İran, Avustralya, Nijerya, Kamerun, Amerika Birleşik Devletleri gibi çeşitli ülkelerden gelen Ana Dili İngilizce Olan Öğretmenlerin (NEST'ler) ve Ana Dili İngilizce Olmayan Öğretmenlerin (NNEST'ler) motivasyon ve tükenmişlik düzeylerine odaklanarak deneyimlerini incelemektedir. İngilizce öğretimine olan artan talep, ana dili İngilizce olmayan öğretmenleri (NNEST'ler) bu alana çekmektedir. Ancak, bu öğretmenler çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu nedenle bu çalışma, hem NEST'lerin hem de NNEST'lerin motivasyonlarını ve tükenmişlik düzeylerini inceleyerek bu eşitsizlikleri ele almayı amaçlamaktadır. Çalışma, farklı ülkelerden gelen NEST ve NNEST'lerin motivasyon ve tükenmişlik faktörlerini, iş yükü ve işe alım tutumları gibi unsurlara odaklanarak, katılımcıların benzersiz geçmişlerini ve bağlamlarını dikkate alarak araştırmaktadır. Sonuçları elde etmek için, motivasyon ve tükenmişlik ölçekleriyle toplanan nicel veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Ayrıca, anketlerden elde edilen nitel veriler tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. İngilizce öğretmenlerinin motivasyonları, geçmişlerine ve deneyimlerine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Hem NNEST'ler hem de NEST'ler, dile olan güçlü bir tutkuyu ve öğrencilerin gelişimine katkıda bulunma kararlılığını paylaşmaktadır. Ancak, tükenmişlik tüm öğretmenleri etkileyen bir sorundur. NNEST'ler, çeşitli öğrenci gruplarıyla bağlantı kurma ve işe alım süreçlerindeki eşitsizliklerle başa çıkma gibi zorluklarla karşılaşırken, NEST'ler uyum sağlama ve kültürel farkındalık konularında daha başarılıdır. Sonuçlar, İngilizcenin küresel bir dil olarak öğretiminde NEST'ler ile NNEST'ler arasındaki önemli farklılıkları ve ortak mücadeleleri ortaya koymaktadır. Tükenmişlik, ağır iş yükü ve çok kültürlü sınıflara uyum sağlama gibi zorluklar, öğretim uygulamalarını geliştirmek ve öğrenci başarısını artırmak için adil kurumsal politikalar ve özel destek sistemlerine olan ihtiyacı vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Non-native English-speaking teachers make up the majority of English teachers globally, with 80% being non-native speakers. This is due to English being taught as a second, where local NNESTs dominate the teaching workforce, or a foreign language in many other countries. The study investigates the experiences of Native English-Speaking Teachers (NESTs) and Non-Native English-Speaking Teachers (NNESTs) from countries such as Morocco, Iran, Australia, Nigeria, Cameroon, the United States, among others, focusing on motivation, burnout. The increasing demand for English language instruction is attracting non-native English-speaking teachers (NNESTs), but they face challenges, so this study aims to address these disparities by examining motivations, burnout levels among both NESTs and NNESTs. The study explores the motivational, burnout, factors of Native English speakers Teachers (NESTs) and Non-Native English-speaking teachers (NNESTs) from various nations, concentrating aspects such as workload, and hiring attitudes, all while taking into account the participants' unique background and contexts. To obtain results, quantitative data as gathered through motivation and burnout scales that were analyzed statistically. While the questionnaires as qualitative data were analyzed using thematic analysis. English instructors' motivations differ based on their background and experiences. Non-Native English-Speaking Teachers (NNESTs) and Native English-Speaking Teachers (NESTs) share a passion for the language and satisfaction in helping students grow. However, burnout affects all instructors, regardless of their background. NNESTs face challenges in connecting with diverse students, while NESTs excel in flexibility and cultural awareness. The teaching of English as a global language reveals differences between Native English-Speaking Teachers (NESTs) and Non-Native English-Speaking Teachers (NNESTs). Both share a commitment to student success and cultural diversity, but face unique challenges like burnout, heavy workloads, and adapting to multicultural classrooms. The findings may lead to better teaching approaches and improved student learning outcomes, ultimately improving the overall efficacy of English language teaching. This highlights the need for equitable institutional policies and tailored support systems.