8. sınıf öğrencilerinin pisagor bağıntısını oluşturma sürecinin RBC+C modeline göre incelenmesi
Examining the process of creating pythagorean relationships of 8th grade students according to the RBC+C model
  1. Tez No: 913229
  2. Yazar: FUNDA GÜL ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR ANAPA SABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Pisagor Bağıntısı, RBC+C Modeli, Soyutlama, Pythagorean Theorem, RBC+C Model, Abstraction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Amaç: Bu çalışmada RBC+C soyutlama modeli kullanılarak soyut düşünme ihtiyacı doğuran konuların bulunduğu 8. sınıf düzeyindeki öğrencilerin Pisagor Bağıntısı bilgisini oluşturma süreçlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yaklaşımı kullanılmıştır. Çalışma grubu Çanakkale merkez ilçesinde bulunan bir ortaokuldaki 8. Sınıf öğrencileri arasından seçilmiştir. Ön bilgi düzeyi belirleme testi sonuçlarına göre üst-orta, orta-orta ve düşük-düşük seviyelerine sahip üç grup şeklinde altı öğrenci ile araştırma yürütülmüştür. Bu öğrencilerle çalışmaya başlamadan önce ön bilgi düzeyleri üst ve orta olan iki öğrenci ile pilot uygulama yapılmıştır. Araştırmadaki veriler, öğrenci cevaplarının bulunduğu etkinlikler, gözlem, araştırmacı günlükleri ve video kayıtları aracılığı ile elde edilen verilerden oluşmaktadır. Öğrencilerin bilgiyi oluşturma süreçleri etkinliklere verdikleri cevaplar incelenerek tablolaştırılmıştır. Araştırmanın gözlem bölümünde etkinliklerin uygulama süreci araştırmacı tarafından öğrenci yorum ve davranışları kayıt altına alınmıştır. Bu etkinlikler öğrencilerde Pisagor bağıntısı bilgisini ortaya çıkarmaya yardımcı olacak şekilde araştırmacı tarafından oluşturulmuştur. Etkinlikteki sorular alanında uzman 3 kişi tarafından incelenmiş ve gerekli düzeltmeler yapılarak öğrencilere sunulmuştur. Hazır bulunuşluk seviyelerini ölçmek için uygulama öncesinde seviye belirleme testi uygulanmıştır. Araştırma verileri problem durumunda belirtilen konu ile ilgili beş etkinlik aracılığı ile araştırma takvimine uygun bir zamanda, okul bünyesinde yeterli büyüklükteki bir çalışma odasında öğrencilerle ikişerli gruplar halinde çalışılarak toplanmıştır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden iç içe geçmiş tek bir durum deseni ve nitel veri analizlerinden biri olan içerik analizinden yararlanılmıştır. Bulgular: Yüksek-orta ön bilgi düzeyine sahip grup olan öğrencilerin etkinliklerdeki epistemik eylemleri diğer öğrenciler ile karşılaştırıldığında, ön bilgi düzeyi düşük olan öğrencilerin oluşturma ve pekiştirme eylemlerini daha fazla gerçekleştirdiği görülmüştür. Öğrencilerin genel olarak materyal kullanımında yaşadıkları zorluklar etkinlik sürelerinin uzamasına sebep olmuştur. Pisagor Bağıntısı öğretiminde ön bilgi eksikliği olan öğrencilerin etkinliklere beklenen cevabı vermeleri zaman almıştır. Aynı ön bilgi düzeyindeki öğrencilerin RBC+C basamaklarına ulaşma seviyelerinde farklılıklar görülmüştür. Sonuç ve Öneriler: 8. Sınıf öğrencilerinin Pisagor Bağıntısını çalışmadaki etkinliklerle oluşturabilmesi için kare köklü ifadeler, cebirsel ifadeler, üçgen ve karenin alanı gibi konulardaki kazanımları elde etmiş olması gerekmektedir. Yapılan etkinliklerde öğrencilerin soyutlama süreçleri incelendiğinde, daha önce öğrenilmeyen bir konunun ön bilgilerin yeterli olması durumunda öğrenciler tarafından keşfedilebildiği görülmüştür. Geometrik şekiller üzerinde yapılan işlemlerde yaşanılan zorlukların giderilmesi için bu alana ait kazanımların daha erken dönem kademelerde ayrı bir ders olarak verilmesi, matematik derslerinde materyal kullanımının artırılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to examine the processes of creating Pythagorean Theorem knowledge of 8th grade students, who have subjects that require abstract thinking, by using the RBC + C abstraction model. Method: The case study approach, one of the qualitative research methods, was used in the study. The study group was selected from 8th grade students in a secondary school in the central district of Çanakkale. According to the results of the preliminary knowledge level determination test, the research was conducted with six students in three groups with upper-middle, middle-middle and low-low levels. Before starting to work with these students, a pilot study was conducted with two students with high and inter-mediate levels of prior knowledge. The data in the research consists of data obtained through activities with student answers, observation, researcher diaries and video recordings. The students' knowledge creation processes were tabulated by examining their answers to the activities. In the observation part of the research, the implementation process of the activities was recorded by the researcher and student comments and behaviors were recorded. The-se activities were created by the researcher to help students reveal their knowledge of the Pythagorean relation. The questions in the activity were examined by 3 experts in the field and the necessary corrections were made and presented to the students. A level determina-tion test was applied before the application to measure readiness levels. Research data were collected through five activities related to the subject specified in the problem statement, at a time appropriate to the research calendar, in a sufficiently large study room within the school, with students working in groups of two. In the study, an intertwined single case design, one of the qualitative research designs, and content analysis, one of the qualitative data analyses, were used. Results: When the epistemic actions of students with a high-medium prior knowledge level in the activities were compared with other students, it was seen that stu-dents with a low prior knowledge level performed more creation and reinforcement acti-ons. The difficulties experienced by students in using materials in general caused the dura-tion of the activity to be extended. In teaching the Pythagorean Theorem, it took time for students with lack of prior knowledge to give the expected answers to the activities. There were differences in the levels of students at the same prior knowledge level in reaching the RBC+C steps. Conclusion and Suggestions: In order for 8th grade students to be able to create the Pythagorean Relation with the activities in the study, they must have acquired knowledge on subjects such as square root expressions, algebraic expressions, triangle and area of the square. When students' abstraction processes were examined in the activi-ties, it was seen that a subject that had not been learned before could be discovered by students if their prior knowledge was sufficient. In order to eliminate the difficulties experienced in operations with geometric sha-pes, it may be suggested that the achievements in this field should be given as a separate course at earlier stages and the use of materials in mathematics courses should be increa-sed.