Futbol fanatikliğinin saldırganlık davranışı, öfke duygusu ve dürtüsellik ile ilişkisi
Aggressive behavior, anger, and impulsivity of football fanaticism relationship with
- Tez No: 913907
- Danışmanlar: DR. AYŞE BURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: futbol fanatikliği, saldırganlık, öfke, dürtüsellik, football fanaticism, aggression, anger, impulsiveness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı futbol fanatikliğinin saldırganlık davranışı, öfke duygusu ve dürtüsellik ile arasındaki ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini TC ve KKTC de yaşayan 18 yaş üstü takım tutan bireyler oluşturmaktadır. Tabakalı amaçsal örnekleme yönteminin kullanıldığı çalışma 145 kadın, 245 erkek olmak üzere 390 kişiden oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Futbol Taraftarı Fanatiklik Ölçeği (FTFÖ), Buss, Perry Saldırganlık Ölçeği (BPSÖ), Çok Boyutlu Öfke Ölçeği (ÇBÖÖ) ve Barratt Dürtüsellik Ölçeği – 11 (BDÖ11) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Buss- Perry Saldırganlık Ölçeği ile Futbol Taraftarı Fanatiklik Ölçeği ve Çok Boyutlu Öfke Ölçeği ile Futbol Taraftarı Fanatiklik Ölçeği puanları arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Katılımcıların BDÖ-11 de yer alan motor dürtüsellik ve dikkat dürtüselliği alt boyutları ile FTFÖ puanları arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların BDÖ-11 de yer alan plan yapma ile FTFÖ puanları arasında pozitif yönlü ilişki bulunmuştur. Katılımcıların BPSÖ puanları FTFÖ puanlarını istatistiksel olarak negatif yönde ve anlamlı düzeyde yordamaktadır. Aynı zamanda ÇBÖÖ puanları da FTFÖ puanlarını istatistiki olarak negatif yönde ve anlamlı düzeyde yordamaktadır. Fakat BDÖ-11 puanları FTFÖ puanlarını istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordamamaktadır. Katılımcıların fanatiklik düzeyleri yaş, medeni durum, maç izleme sıklığı, takımıyla alakalı kavgaya katılma, kombine bileti alma ve takım üyeliği gibi demografik özelliklere göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Araştırma sonucu futbol fanatikliğinin bazı sosyo-demografik bilgilere göre farklılaştığını bunun yanı sıra öfke duygusu ve saldırganlık davranışlarına neden olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between football fanaticism and aggression, anger and impulsivity. The population of the research consists of individuals over the age of 18 living in the TR and TRNC and holding a team. The study, in which the stratified purposive sampling method was used, consisted of 390 people, 145 women and 245 men. As data collection tools, Socio-Demographic Information Form, Football Fan Fanaticism Scale (FTFS), Buss, Perry Aggression Scale (BPSÖ), Multidimensional Anger Scale (MPAS) and Barratt Impulsivity Scale – 11 (BDI-11) were used. As a result of the research, a negative correlation was found between Buss-Perry Aggression Scale and Football Fan Fanaticism Scale and Multidimensional Anger Scale and Football Fan Fanaticism Scale scores. It was determined that there was a negative correlation between the participants' motor impulsivity and attention impulsivity sub-dimensions in BDI-11 and their FTFS scores. A positive correlation was found between the participants' planning in BDI-11 and their FTFS scores. BPSS scores of the participants predicted their FTFS scores in a statistically negative and significant way. At the same time, MCQ scores also predict FTFS scores in a statistically negative and significant way. However, BDI-11 scores do not predict FTFS scores statistically significantly. The level of fanaticism of the participants differs significantly according to demographic characteristics such as age, marital status, frequency of watching matches, participating in fights related to their team, purchasing a combined ticket and team membership. The result of the research shows that football fanaticism differs according to some socio-demographic information, as well as causing feelings of anger and aggression.