Geriatrik hasta grubunda tiroid uyarıcı hormon düzeyi ve sağ kalım ilişkisi
Relationship between thyroid stimulating hormone level and survival in the geriatric patient group
  1. Tez No: 914079
  2. Yazar: HÜSEYİN DAĞVİREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN ATMIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Tiroid Fonksiyon Bozukluğu, TSH, Sağ kalım/Mortalite, Elderly, Thyroid Dysfunction, TSH, Survival/Mortality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Giriş: Tiroid hastalıklarının prevalansı yaşlanma ile birlikte artmaktadır. Dünya nüfusunun giderek yaşlanıyor oluşu tiroid hastalıklarının önemini artırmaktadır. Aynı zamanda tiroid fonksiyon bozuklukları yaşlılarda morbidite ve mortalite ile ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmada 65 yaş üstü bireylerde, tiroid fonksiyonlarının en hassas ve spesifik belirteci olan tiroid uyarıcı hormon (TSH) değerinin sağ kalım ile ilişkisinin saptanması hedeflenmiştir. Yöntem: Çalışmaya, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Geriatri Bilim Dalına 01/04/2022-31/05/2022 tarihleri arasında başvuran 65 yaş ve üzeri, e-nabız sisteminde sağ kalım veya mortalite durumuna ulaşılabilen, TSH değeri görülen hastalar dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalar muayene tarihlerinden itibaren iki yıl içindeki sağ kalımları açısından değerlendirilmiştir. Araştırma retrospektif bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Bulgular: 170 hasta dengeli sayısal dağılım için TSH değeri 1,45 µIU/ml ve altında olanlar (n=56), 1,45-2,3 µIU/ml arasında olanlar (n=56), 2,3 µIU/ml ve üzerinde olanlar (n=58) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Bu üç grubun sağ kalım oranlarına bakıldığında sırasıyla %76,8; %75 ve %72,4 olduğu ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görüldü (p=0,864). Ayrıca sağ kalan hastaların (%74,8) ve ölen hastaların (%25,2) TSH ortalamalarına bakıldığında da (sırasıyla 2,17 µIU/ml ve 2,14 µIU/ml) anlamlı fark gözlenmedi. Sonuç: Çalışmamızda TSH değerleriyle mortalite arasındaki ilişki incelendiğinde anlamlı fark olmadığı görülmüştür. Bu bulgu, bazı çalışmalarda gözlemlenen TSH düzeyleri ile mortalite arasındaki ilişkinin yeniden değerlendirilmesi gerekebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The prevalence of thyroid diseases increases with aging, and the aging global population highlights the growing importance of thyroid disorders. Numerous studies have linked thyroid dysfunction in older adults to morbidity and mortality, yet this relationship remains unclear. The aim of this study is to investigate the association between thyroid-stimulating hormone (TSH), the most sensitive and specific marker of thyroid function, and all-cause mortality in individuals aged 65 and older. Methods: Patients aged 65 years and over who were admitted to Ankara University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Division of Geriatrics between 01/04/2022 and 31/05/2022, whose survival or mortality status could be accessed in the e-nabız system and whose TSH values were observed were included in the study. The patients were evaluated for survival outcomes within two years from their examination date. The study was designed as a retrospective cohort. Results: A total of 170 patients were divided into three groups based on TSH levels for balanced distribution: those with TSH ≤ 1,45 µIU/ml (n=56), TSH between 1,45-2,3 µIU/ml (n=56), and TSH ≥ 2,3 µIU/ml (n=58). Survival rates for the three groups were 76.8%, 75%, and 72.4%, respectively, with no significant differences between the groups (p=0.86). Additionally, the mean TSH levels of survivors (2,17 µIU/ml) and non-survivors (2,14 µIU/ml) showed no significant differences. Conclusion: Our study found no significant association between TSH levels and mortality. This finding suggests that the association between TSH levels and mortality observed in some studies may need to be re-evaluated.