Yetişkin bireylerde psikolojik sağlamlık, mutluluk veyaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological strength, happiness and life satisfaction in adult i̇ndividuals
- Tez No: 914142
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE E. MÜEZZİN, DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık, Mutluluk, Yaşam Doyumu, Psychological Strength, Happiness, Life Satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada yetişkin bireylerde psikolojik sağlamlık, mutluluk ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın evrenini Türkiye ve KKTC'de yaşayan 18 yaş ve üstü yetişkin bireyler ile oluşturulmuştur. Araştırmada uygun örnekleme kullanılmıştır. Araştırmada katılımcıların kişisel bilgilerini öğrenmek amacıyla Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Kısa Psikolojik Sağlamlık, Kısa Oxford Mutluluk ve Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Psikolojik sağlamlık düzeyi ile mutluluk düzeyi arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Psikolojik sağlamlık düzeyi arttıkça mutluluk düzeyi artarken, psikolojik sağlamlık düzeyi düştüğünde ise mutluluk düzeyinin düştüğü gözlenmiştir. Psikolojik sağlamlık düzeyi ve yaşam doyumu düzeyi arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Psikolojik sağlamlık düzeyi arttıkça yaşam doyumu düzeyinin arttığı, psikolojik sağlamlık düzeyi azaldıkça yaşam doyumu düzeyinin de azaldığı gözlenmiştir. Araştırmada yaşam doyumu ile mutluluk düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Bireylerdeki yaşam doyumu düzeyleri azaldıkça mutluluk düzeyleri de azalmaktadır. Bu nedenle klinisyenlere tarafından bireylerdeki yaşam doyumu düzeylerini olumlu yönde pekiştiren grupla veya bireysel psikolojik danışma oturumları düzenlenmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationship between psychological strength, happiness and life satisfaction in adult individuals. The universe of the study was created in adult individuals who were 18 years of age and over in Nicosia. Convenience sampling method was used in the study. In order to learn the personal information of the participants, Socio-Demographic Information Form, short psychological strength, short Oxford Happiness and Life Satisfaction Scale were used. There was a positive significant relationship between the level of psychological strength and the level of happiness. While the level of happiness increased as the level of psychological strength increased, it was observed that the level of happiness decreased when the level of psychological strength decreased. Psychological robustness level and life satisfaction level have a positive significant relationship. It was observed that the level of life satisfaction increased as the level of psychological strength increased and the level of life satisfaction decreased as the level of psychological strength decreased. In the study, positive significant relationships were found between life satisfaction and happiness levels. As life satisfaction levels in individuals decrease, happiness levels decrease. For this reason, it is recommended that clinicians will organize individual psychological counseling sessions with a group that positively reinforces the level of life satisfaction in individuals.