Sosyal bilgiler eğitimi bağlamında bir afet eğitimi programının geliştirilmesi
Development of a disaster education program in the context of social studies education
- Tez No: 914180
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN DİNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler eğitimi, afetler, afet eğitimi, afet eğitimi programı beşinci sınıf öğrencileri, Social studies education, disasters, disaster education, disaster education module, grade five sutudents
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Afetlerle başa çıkmanın en güzel yolu iyi bir afet eğitimidir. Afetlerin olumsuz etkilerinden kurtulmak için küçük yaşlardan itibaren bireyleri afet bilinci ile yetiştirmek gerekmektedir. Bu noktada sosyal bilgiler eğitiminde afet eğitimine önemli görevler düşmektedir. Sosyal bilgiler eğitimi bağlamında bir afet eğitimi programının geliştirilmesi amaçlayan bu çalışma karma yöntem araştırmalarından gömülü karma desenle yürütülmüştür. Hazırlanan afet eğitim programına ilişkin toplam 14 farklı ders planı hazırlanmış, hazırlanan ders planları ders sürecinde sosyal bilgiler öğretmeni tarafından tek gruplu ön test son test deneysel desen ile öğrencilere uygulanmıştır. Araştırma sürecinde veriler afet eğitimi başarı testi ve yarı yapılandırılmış görüşmeler ile elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılı güz ve bahar döneminde Ardahan ilinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir devlet ortaokulda eğitim gören 5.sınıf sosyal bilgiler dersini alan 25 öğrenci ve uygulamayı yürüten Sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmuştur. Elde edilen nicel veriler grup içi analizlerde bağımlı gruplar t-testi ile analiz edilirken, nitel veriler ise içerik analizi ile çözümlenip tablo ve şekiller halinde sunulmuştur. Elde edilen veriler afet eğitim programının katılımcı öğrencilerin başarılarını arttırdığını, öğrencilerin ders sürecinde eğlenerek öğrenmelerini sağladığını, ders sürecinde kullanılan materyal ve etkinliklerin öğrencilere afet eğitimi ile kalıcı öğrenmeler sağladığı görülmüştür. Ulaşılan bu sonuçlar ile birlikte öğrencilerin afet eğitim sürecini içselleştirebilmesi için daha fazla uygulamalı eğitimlere bu süreçte yer verilmesi, afet eğitimini toplumun bir parçası haline getirmek için aile katılımlı afet eğitimi çalışmaları yapılması ve Türkiye'de yer alan kurum ve kuruluşlar ile afet eğitimine yönelik iş birliklerini yapılması gibi öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The best way to deal with disasters is a good disaster education. In order to get rid of the negative effects of disasters, it is necessary to raise individuals with disaster awareness from an early age. At this point, disaster education has important tasks in social studies education. This study, which aims to develop a disaster education program in the context of social studies education, was conducted with an embedded mixed pattern from mixed method research. A total of 14 different lesson plans were prepared for the prepared disaster education program, and the prepared lesson plans were applied to the students with a single group pre-test post-test experimental pattern by the social studies teacher during the course. During the research process, the data were obtained through the disaster education achievement test and semi-structured interviews. The study group of the research was 5th grade students who were educated at a public secondary school affiliated to the Ministry of National Education located in Ardahan province in the fall and spring semester of the 2023-2024 academic year.the class consists of 25 students who take the social studies course and a Social studies teacher who conducts the application. The quantitative data obtained were analyzed by dependent groups t-test in intra-group analyses, while the qualitative data were analyzed by content analysis and presented in tables and figures. The data obtained showed that the disaster education program increases the achievements of the participating students, allows students to learn by having fun during the lesson process, and the materials and activities used during the lesson provide students with permanent learning through disaster education. Together with these results, suggestions have been made such as giving more practical trainings in this process so that students can internalize the disaster education process, conducting disaster education studies with family participation to make disaster education a part of society, and collaborating on disaster education with institutions and organizations located in our country.