Özel eğitimde öğretmenlik uygulaması destek eğitim portalının öğretmen adaylarının öğretmenlik becerileri üzerindeki etkisi
The effect of special education teaching practice support education portal on the teaching skills of teacher candidates
  1. Tez No: 914182
  2. Yazar: MEHMET SEÇKİN GEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel eğitim, öğretmenlik uygulaması, öğretmen adayları, Special education, teaching practice, teacher candidates
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada araştırma kapsamında geliştirilen Özel Eğitimde Öğretmenlik Uygulaması Destek Eğitim Portalı (ÖZUDEP)'nın öğretmen adaylarının öğretmenlik becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma nitel ve nicel verilerin bir arada kullanıldığı çok aşamalı desene uygun olarak tasarlanmış bir karma yöntem araştırması olarak yürütülmüştür. Araştırmanın gereksinim belirleme aşamasında 10 öğretim elemanı ile nitel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nitel verilerin analizi doğrultusunda öğretmen adaylarının ihtiyaçları belirlenmiş ve buna yönelik portal geliştirilmiştir. Araştırmanın nicel verileri rastgele atama yoluyla belirlenen deney (n=30) ve kontrol (n=30) grubundan elde edilmiştir. Araştırmanın birincil nicel verileri deney grubuna yönelik uygulanan öntest ve sontest puanlarının ilişkili örneklemler t-testi analizleri gerçekleştirilerek edilmiştir. İkincil nicel verileri ise deney ve kontrol gruplarının sontest puanlarının ilişkisiz örneklemler t-testi analizleri gerçekleştirilerek elde edilmiştir. Araştırmada deney grubunda bulunan 12 öğretmen adayından da yarı-yapılandırılmış görüşmeler yoluyla nitel veriler toplanmış ve betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları ÖZUDEP'i kullanan öğretmen adaylarının öntest-sontest puanları arasında sontest lehine anlamlı fark bulunduğunu ortaya koymuştur. Deney ve kontrol grubu sontest puanları arasında deney grubu lehine anlamlı fark ortaya çıkmıştır. Araştırmanın nicel bulguları ÖZUDEP'in öğretmen adaylarının beceri öğretimi, kavram öğretimi ve günlük plan hazırlamaya ilişkin öğretmenlik becerileri üzerinde olumlu yönde etkileri olduğunu göstermiştir. Araştırmanın nitel bulguları da ÖZUDEP'in öğretmenlik becerileri üzerinde olumlu yönde etkileri olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effect of the Special Education Teaching Practice Support Education Portal (ÖZUDEP) developed within the scope of the research on pre-service teachers' teaching skills. The study was conducted as a mixed method research designed in accordance with a multi-stage design in which qualitative and quantitative data were used together. In the needs assessment phase of the study, qualitative interviews were conducted with 10 instructors. In line with the analysis of qualitative data, the needs of pre-service teachers were determined and a portal was developed accordingly. The quantitative data of the study were obtained from the experimental (n=30) and control (n=30) groups determined by random assignment. The primary quantitative data of the study were obtained by performing paired samples t-test analysis of the pretest and posttest scores applied to the experimental group. Secondary quantitative data were obtained by analyzing the posttest scores of the experimental and control groups with independent samples t-test. Qualitative data were collected from 12 pre-service teachers in the experimental group through semi-structured interviews and analyzed descriptively. The findings of the study revealed that there was a significant difference between the pre-test and post-test scores of the pre-service teachers who used ÖZUDEP in favor of the post-test. There was a significant difference between the posttest scores of the experimental group and the control group in favor of the experimental group. The quantitative findings of the study showed that ÖZUDEP had positive effects on pre-service teachers' teaching skills related to skills teaching, concept teaching and daily plan preparation. The qualitative findings of the study also revealed that ÖZUDEP had positive effects on teaching skills.